Αρχική Things to do Ξέρεις να ψήνεις ψάρι στη σχάρα;

Ξέρεις να ψήνεις ψάρι στη σχάρα;

161

Θεωρείται από τα πιο δύσκολα φαγητά στην ψησταριά γιατί θέλει μαεστρία, όμως όσο κι αν σας δυσκολέψει στην αρχή η γεύση του ψητού ψαριού θα σας αποζημιώσει!

Προετοιμασία

Καθαρίστε καλά τη σχάρα. Προθερμάνετε την ψησταριά σας μέχρι να ανεβάσει θερμοκρασία στους 250 βαθμούς περίπου. Έχετε το ψάρι εκτός ψυγείου, το πλένετε, το καθαρίζετε και μετά το στεγνώνετε πολύ καλά με χαρτί κουζίνας. Λιπάνετε καλά τη σχάρα και με ένα πινέλο αλείφετε το ψάρι και από τις δύο πλευρές με ελαιόλαδο. Στη συνέχεια αλατίζετε (και στο εσωτερικό του) και προσθέτετε ότι άλλο μπαχαρικό σας αρέσει.

Έτοιμοι για το ψήσιμο

Τοποθετήστε το ψάρι στη ψησταριά σε πλαϊνή θέση για να πετύχετε διαγράμμιση από το κάψιμο της σχάρας. Με αυτή την τεχνική θα έχετε το όμορφο χάραγμα που βλέπετε και στα εστιατόρια. Τοποθετήστε τη ράχη του ψαριού πιο κοντά στη θερμότητα γιατί είναι το πιο παχύ μέρος και χρειάζεται περισσότερο χρόνο.

Ψήνετε το ψάρι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά αναλόγως το μέγεθος του. Πριν γυρίσετε το ψάρι προσέξτε την πέτσα να έχει κάνει κρούστα για να μην κολλήσει πάνω στη σχάρα. Το ψάρι πρέπει να φαίνεται ότι ξεκολλάει άνετα, αλλιώς πρέπει να του δώσετε λίγο χρόνο ακόμη. Χρησιμοποιείστε τα κατάλληλα εργαλεία. Μία σπάτουλα ψαριού ή μια τσιμπίδα είναι ότι χρειάζεται για να ανασηκώσετε το ψάρι από τη σχάρα και να το γυρίσετε.

Η σαρδέλα (που είναι και το μοναδικό μικρό ψάρι που ψήνεται στο μπάρμπεκιου) θέλει συνολικά 2-3 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Για τα υπόλοιπα ψάρια ο κανόνας λέει ότι ψήνουμε 20 λεπτά για κάθε κιλό ψαριού, οπότε βρίσκουμε την αναλογία αναλόγως το ψάρι που έχουμε. Οι χρόνοι ποικίλουν ανάλογα με τη ψησταριά.

Τέλος, για να μην το ξεχνάτε. Όλα τα ψάρια δεν είναι ίδια καθώς διαφέρουν στο κρέας, σε λιπαρότητα, στην πέτσα. Τα ψάρια όπως και τα κρεατικά πριν τα τοποθετήσουμε στη σχάρα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αν είστε σχετικά άπειρος στο ψήσιμο των ψαριών, θυμηθείτε ότι σε φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, είναι προτιμότερο να είναι ψημένα ελαφρώς πιο ωμά παρά να είναι ψημένα παραπάνω και να έχουν χάσει όλους τους χυμούς τους.

bluestarferries