Αρχική Travel Το ξεχασμένο αλλά σημαντικό Δήλιο στην Παροικιά

Το ξεχασμένο αλλά σημαντικό Δήλιο στην Παροικιά

9

Με θέα προς τη Δήλο, έξω από την Παροικιά, βρίσκεται το ιερό του Απόλλωνα και της Αρτέμιδος. Ονομάζεται Δήλιον, διότι είναι απέναντι από το ιερό νησί της Δήλου.

Το ιερό ιδρύθηκε στα τέλη του 9ου αιώνα π.Χ. και συνέχισε να χρησιμοποιείται μέχρι και τον 5ο αι. π.Χ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου στη βόρεια πλευρά του αρχαϊκού ναού χτίστηκε ένας άλλος ναός από μάρμαρο προς τιμή της Αρτέμιδος, αδελφής του Απόλλωνος.

Μεταξύ των άλλων ερειπίων που υπάρχουν στο χώρο του Δηλίου, ανακαλύφθηκε και ένα αρχαίο νεκροταφείο που χρονολογείται από το 3000 π.Χ.. Κατά τις ανασκαφές βρέθηκαν θραύσματα από κολοσσικό άγαλμα της Αρτέμιδος και άγαλμα Κόρης που χρονολογήθηκε γύρω στο 360 π.Χ., το οποίο βρίσκεται στο Αρχαιολογικό μουσείο της Πάρου.

Ο καλύτερος τρόπος να πάτε είναι να πάρετε το δρόμο μετά τα Λιβάδια για το Καλάμι και να στρίψετε αριστερά μετά από 1km. Υπάρχει και ταμπέλα επάνω στη στροφή που σας κατευθύνει. Ο δρόμος μετά από 1 ακόμη km γίνεται βατός χωματόδρομος. Μόλις 100 μέτρα στο χωματόδρομο συναντάτε δεξιά στροφή. Παρκάρετε εκεί και βλέπετε στα δεξιά σας άλλη ταμπέλα που σας δείχνει την αρχή του σύντομου μονοπατιού για την κορυφή και το ιερό. Σε μόλις 5 λεπτά έχετε φτάσει. Ο χώρος είναι ανοιχτός όλο το χρόνο και με ελεύθερη είσοδο. Είναι αλήθεια ότι από τα δύο ιερά δε σώζονται και πολλά να δείτε, όμως η θέα της Παροικιάς και του κόλπου της είναι καταπληκτική. Οι αρχαίοι, είναι γνωστό ότι ήξεραν να επιλέγουν τα καλύτερα σημεία για τα ιερά και τους ναούς τους. Ενεργειακά, η αίσθηση της θέσης είναι απίστευτη!

criosparos

bluestarferries

goldenstarferries

jmconstructions