Αρχική Things to do Ταχίνι: Μάθετε τα πάντα για το Σαρακοστιανό superfood

Ταχίνι: Μάθετε τα πάντα για το Σαρακοστιανό superfood

30

Το ταχίνι είναι φτιαγμένο από καβουρδισμένους, αποφλοιωμένους σπόρους σουσαμιού που αλέθονται και μετατρέπονται σε ταχίνι. Η πάστα στη συνέχεια αναμιγνύεται με ένα ουδέτερο αρωματισμένο λάδι για να δημιουργήσει μια κρεμώδης υφή.

Μπορεί να αναμιχθεί με άλλα συστατικά όπως το σκόρδο και το ελαιόλαδο για να φτιάξετε αλμυρές σάλτσες, ή ακόμη και να προστεθεί σε γλυκά πιάτα για να εξισορροπήσετε τη γεύση και να προσθέσετε θρεπτικά συστατικά. Μια πάστα φτιαγμένη από αλεσμένο σουσάμι που συχνά αναμιγνύεται σε κλασικές ντιπ όπως το χούμους και το μπαμπά.

Το Ταχίνι χρησιμοποιείται στην κουζίνα του Λεβάντε και της ανατολικής Μεσογείου, του Νότιου Καυκάσου και σε τμήματα της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Η πάστα σουσαμιού χρησιμοποιείται επίσης σε ορισμένες κουζίνες της Ανατολικής Ασίας.

Η πρώτη αναφορά του σουσαμιού γράφτηκε πριν από 4.000 χρόνια και περιγράφει το έθιμο της εξυπηρέτησης του σουσαμιού των θεών. Ο ιστορικός Ηρόδοτος γράφει για την καλλιέργεια σουσάμι πριν από 3500 χρόνια στην περιοχή Τίγρης και Ευφράτη στη Μεσοποταμία. Χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως πετρελαιοπηγή.

Οι σάλτσες με βάση ταχίνι χρησιμοποιούνται ευρέως σε αρμενικά, τουρκικά, ιρακινά, κυπριακά, ελληνικά, ανατολικά και ασιατικά πιάτα. Οι δημιουργικοί σεφ σε όλο τον κόσμο αναγνωρίζουν την ευελιξία αυτού του απλού, αλλά γευστικού και θρεπτικού συστατικού.

Το ταχίνι έχει γεύση σαν σουσάμι. Θα ισχυριζόταν κανείς ότι μοιάζει με το φυσικό φυστικοβούτυρο, αλλά δεν είναι φυσικά γλυκό όπως το βούτυρο από καρύδια. Έχει ένα πλούσιο, πικρό και καλαίσθητο προφίλ γεύσης. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Είναι συνήθως κατασκευασμένο από αποφλοιωμένους λευκούς σπόρους σουσαμιού και έχει ανοιχτόχρωμο χρώμα. Μπορεί επίσης να κατασκευαστεί από μη αποφλοιωμένους μαύρους σπόρους σουσαμιού , οι οποίοι παράγουν πιο σκούρο ταχίνι.

Οι καλύτεροι τρόποι χρήσης

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το χρησιμοποιήσετε! Στην αρχή μπορεί να καταναλωθεί κατευθείαν από το βαζάκι, αλλά χρησιμοποιείται καλύτερα με τον κλασικό τρόπο ως το κύριο συστατικό του χούμους ή για αυτούς που επιλέγουν κάτι πιο εξτρίμ πάνω από τα φρούτα ή ως μαρινάδα για κοτόπουλο ή αρνί.

Στο Ισραήλ, οι κάτοικοι και οι τουρίστες το απολαμβάνουν πάνω από το φαλάφελ! Είναι επίσης ένα δημοφιλές dressing για λαχανικά και μερικές φορές ακόμη και για τηγανητές πατάτες. Ας μάθουμε 10 εύκολους και νόστιμους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ταχίνι στην καθημερινή σας ζωή!

1. Χούμους. Προσθέστε το σε μικτά ρεβίθια μαζί με χυμό λεμονιού, σκόρδο και κύμινο για να φτιάξετε χούμους. Παραδοσιακές συνταγές χούμους παρασκευάζονται με ταχίνι.

2. Σάλτσα ταχίνι. Συνδυάζεται με ελληνικό γιαούρτι, σκόρδο, μαϊντανό, κόλιανδρο και χυμό λεμονιού για να φτιάξετε σάλτσα ταχίνι.

3. Απλώστε το σε τοστ. Μπορεί να είναι μέρος ενός ισορροπημένου πρωινού με ψωμί ολικής αλέσεως.

4. Αλείψτε το στο φαλάφελ. Για καλοκαιρινό πιάτο, ζεστάνετε και γεμίστε το κατεψυγμένο φαλάφελ. Αραιώστε το ταχίνι σας προσθέτοντας μερικές κουταλιές της σούπας ζεστό νερό και χυμό λεμονιού και στη συνέχεια γεμίστε το σάντουιτς σας.

5. Σάλτσα σαλάτας. Συνδυάστε το με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, Μηλόξυδο και λεμόνι για τη σάλτσα σαλάτας.

6. Χρησιμοποιήστε το για να φτιάξετε σάλτσα ταρατόρ. Το ταρατόρ είναι μια δημοφιλής, αλλά όχι γνωστή, σάλτσα πολλαπλών χρήσεων που είναι ιδιαίτερα καλή για το ψητό κοτόπουλο ή για λαχανικά στον ατμό.

7. Χαλβά. Αυτή είναι μια δημοφιλής ισραηλινή και τουρκική ζαχαροπλαστική. Αποτελείται από μέλι, φιστίκια και φυσικά ταχίνι.

8. Μπράουνις. Ανακατέψτε το σε κουρκούτι για μια επιπλέον θρεπτική ώθηση.

9. Μπαμπά Γκανούς. Τηγανίζουμε μια μικρή μελιτζάνα στο φούρνο μέχρι να μαλακώσει. Συνδυάστε 2 κουταλιές της σούπας ταχίνι με λίγο σκόρδο, χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Κόψτε μια σχισμή στη μελιτζάνα και απλώστε το ταχίνι σε αυτό για κάποιο είδος αποικοδομημένου μπαμπά γκανούς.

10. Ανακατέψτε το στη σούπα. Δεδομένου ότι το ταχίνι και το φυστικοβούτυρο έχουν παρόμοια συνοχή, μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε ως εναλλακτικό πυκνωτικό σούπας αντί για αλεύρι.

bluestarferries