Ο Τρούμαν Καπότε που θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του 20ου αιώνα έγινε κυρίως γνωστός για τη νουβέλα «Πρόγευμα στο Τίφανις» (1958) και το μυθιστόρημα «Εν Ψυχρώ» (1966).
Ο Τρούμαν Καπότε το καλοκαίρι του 1958 βρέθηκε για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα στην Πάρο (Από αρχές Ιουνίου έως τέλη Σεπτεμβρίου). Οι εκδόσεις «Μεταίχμιο» που κυκλοφόρησαν το βιβλίο «Τρούμαν Καπότε: Η αλληλογραφία του», δημοσιοποιούν στο βιβλίο επιστολές που έστειλε ο Καπότε από την Πάρο που παραθέριζε.
Σημειώνουμε ότι το αριστούργημά του ο Καπότε «Πρόγευμα στο Τίφανις», το ολοκλήρωσε στο νησί μας. Μέσω των αποσπασμάτων των επιστολών και καρτών (βλ.: φωτό), που έστελνε από την Πάρο το καλοκαίρι του 1958 «βλέπουμε» πως ένας διάσημος Αμερικάνος συγγραφέας έβλεπε εκείνη την περίοδο τη ζωή στο νησί μας, πως σχολίαζε τα δρώμενα, αλλά και πώς τον αντιμετώπιζε η Αστυνομία!
– Επιστολή προς Μπέντε Σερφ, γραμμένη από τη «Βίλα Μελτέμι» (σημερινό δημαρχείο Πάρου), Πάρος Ιούνιος 1958.
«[…] Είμαστε σ’ ένα αρκετά απόμερο και μοναχικό μέρος που διάλεξα για να περάσουμε το καλοκαίρι (δεν υπάρχουν καθόλου άλλοι ξένοι κτλ). Αλλά είναι πολύ όμορφα κι ελπίζω να είναι καλό μέρος για να δουλέψει κανείς: Γιατί, μα το Θεό, δεν υπάρχει και τίποτα άλλο να κάνεις. Εσύ θα τρελαινόσουν…».
– Επιστολή προς τον Σέσιλ Μπίτον:
«[…] Το λατρεύουμε. Ποτέ κανένα μέρος δεν μας άρεσε περισσότερο. Απόλυτα όμορφο. Μόνο ήλιος, θάλασσα και ηρεμία. Ούτε ένας τουρίστας. Η πόλη είναι κάτασπρη – με μπλε αυλές και τοίχους καλυμμένους με αναρριχητικά φυτά και βεράντες που για σκεπή έχουν κληματαριές – σαν μια καθαρή κοραλλένια Κάσμπα. Και είναι δροσερά… Το φαγητό είναι αρκετά καλό, τα κρασιά υπέροχα. Μένουμε σ’ ένα πολύ καθαρό και ευχάριστο ξενοδοχείο
(…) έχουμε ένα τόσο ήσυχο και ευχάριστο διαμέρισμα, με μια βεράντα που κρέμεται πάνω από τη θάλασσα και μια σκαλίτσα που κατεβαίνει σε μια αρκετά όμορφη μικρή παραλία. Ναι, πρέπει να έρθεις. Είναι ένα τέλειο μέρος για να ξεκουραστείς και να δουλέψεις και να κολυμπήσεις και να κάνεις βόλτες. Φοβάμαι ότι δεν θα υπάρξει και πολύς έρωτας – οι κάτοικοι δεν είναι καθόλου εκλεπτυσμένοι…».
– Επιστολή προς Νιούτον Άρβιν:
«[…] «Εδώ στα νησιά όλοι οι άντρες χορεύουν μαζί – δεν βλέπεις ποτέ γυναίκα στις ταβέρνες. Όλα εντελώς αθώα ωστόσο – ή τουλάχιστον έτσι νομίζω».
– Καρτ-ποστάλ προς τον Ντόναλντ Γουίνταμ
18/8/1958: «[…] Εξακολουθεί να μου αρέσει η Ελλάδα».
– Καρτ-ποστάλ προς τον Ντόναλντ Γουίνταμ
28/8/1958: «[…] «Αυτό το χωριό (της καρτ-ποστάλ) βρίσκεται στα βουνά. Ο Τζακ έσωσε ένα γατάκι που κάποιοι άκαρδοι άνθρωποι είχαν ρίξει στη θάλασσα και το έκανε να ζήσει – ένα θαύμα!».
– Προς τον Σέσιλ Μπίτον 4 Σεπτεμβρίου 1958:
«[…] Η γατούλα είναι μια χαρά, μόνο που χτες το βράδυ προκάλεσε κρίση με την εξαφάνισή της για αρκετές ώρες. Βγήκαμε έξω με τους φακούς και τη βρήκαμε».
– Προς τον Μπένετε Σέρφ (εκδότης του Καπότε) 29 Σεπτεμβρίου1958:
«[…] Χτες ένας αστυνομικός ήρθε και μου είπε ότι ήθελε να με δει ο τοπικός διοικητής της αστυνομίας Πάρου στο γραφείο του. Η όλη κατάσταση έμοιαζε δυσοίωνη, σαν κάτι που μπορεί να συνέβαινε στη Miss Golightly (ηρωίδα βιβλίου του Καπότε).
Δεν μπορούσα να σκεφτώ τι μπορεί να είχα κάνει. Όταν φτάσαμε στο γραφείο του υπεύθυνου, είδα πάνω στο γραφείο του ένα δέμα που είχε σταλεί αεροπορικώς από τον εκδοτικό οίκο Random House. Ο διοικητής της αστυνομίας και ο τοπικός ταχυδρόμος στέκονταν από πάνω του λες και περιείχε ηρωίνη. Και γι’ αυτό με είχαν σύρει ως εκεί, για να το ανοίξω μπροστά τους: Ήθελαν να σιγουρευτούν ότι δεν έκανα εισαγωγή ηρωίνης…».
Στην Πάρο ο Αμερικάνος συγγραφέας ήρθε με τον κατά δέκα χρόνια μεγαλύτερό του, επίσης συγγραφέα, Τζακ Ντάνφι (σύντροφο της ζωής του ως το τέλος). Το νησί μας τους προτάθηκε ως Κυκλαδίτικο ησυχαστήριο από την Αθήνα που είχαν πάει αρχικά.
Στη συνέχεια οι δύο συγγραφείς ενοικίασαν τα δωμάτια 15 και 16 στο νεόδμητο τότε ξενοδοχείο «Μελτέμι» της Παροικιάς, που ήταν μια υψηλού επιπέδου τουριστική επιχείρηση της οικογένειας Καραδόντη, στην κατοχή της οποίας βρισκόταν εκείνη την εποχή και το αθηναϊκό «Acropole Palace». Στο κτίριο που στεγάζεται σήμερα το δημαρχείο Πάρου οι δυο τους θα περάσουν ένα ήσυχο καλοκαίρι χωρίς να δώσουν το παραμικρό δικαίωμα στην τοπική κοινωνία.
Σύμφωνα με τον συγγραφέα Χρ. Αστερίου, ο οποίος υπηρέτησε ως καθηγητής γερμανικής φιλολογίας σε Πάρο και Αντίπαρο:
«[…] Με την άφιξη του Σέσιλ Μπίτον, στενού φίλου του Καπότε, τον Αύγουστο, η παρέα της Πάρου μεγαλώνει. Ο σερ Σέσιλ Γουόλτερ Μπίτον, πολεμικός φωτογράφος κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, φωτογράφος μόδας της βρετανικής Vogue αλλά και επίσημος φωτογράφος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας καταφτάνει στην Παροικιά για να τον συναντήσει. Ο Καπότε έχει φροντίσει να τον δελεάσει περιγράφοντάς του το μέρος ένα μήνα νωρίτερα».
* Τα κείμενο πρωτο-δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική σελίδα «fileleutheros.net», στις 13/3/2010