Ο μπακαλιάρος τηγανιτός σερβίρεται συνήθως μέσα σε μια τραγανή πανοπλία από κουρκούτι. Όμως, παραδοσιακά ο μπακαλιάρος πανάρονταν με αλεύρι και τηγανίζονταν σε άφθονο ζεματιστό ελαιόλαδο.
Το κουρκούτι είναι ένα «κόλπο» που ξεκίνησε από δήθεν σεφ για να κουκουλώσει τις αδυναμίες… και έτσι, με μυρωδικά, αυγά κλπ δίνει την αίσθηση του λουκουμά!
Η σωστή συνταγή
Υλικά:
1 φύλλο μπακαλιάρος περίπου 700 gr κομμένος σε ομοιόμορφα κομμάτια
1 κούπα αλεύρι (μπορεί να είναι μείγμα με καλαμποκάλευρο)
Άφθονο ελαιόλαδο για το τηγάνι
Εκτέλεση:
Αν δεν έχουμε αγοράσει ξαρμυρισμένο τον μπακαλιάρο, τον ξαρμυρίζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες.
Ταμπονάρουμε καλά με πετσέτα για να φύγει η περισσή υγρασία.
Σε βαθύ και ευρύχωρο τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει καλά. Πριν αρχίσει να καπνίζει, βάζουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου, λίγα λίγα για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και κολλήσουν μεταξύ τους τα κομμάτια. Τηγανίζουμε, γυρίζοντας μία φορά, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
Αφαιρούμε από το τηγάνι και τοποθετούμε σε σκεύος που έχουμε καλύψει με απορροφητικό χαρτί. Σερβίρουμε ζεστό, με τα συνοδευτικά του.