Αρχική Things to do Ο σολομός ρίχνει τη χοληστερίνη

Ο σολομός ρίχνει τη χοληστερίνη

17

Η χοληστερόλη (LDL) είναι η λιπαρή ουσία που συσσωρεύεται στα αιμοφόρα αγγεία, και αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών προσβολών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας «σε παγκόσμιο επίπεδο, το 1/3 των ισχαιμικών καρδιακών παθήσεων οφείλεται στην υψηλή χοληστερόλη. Συνολικά, η αυξημένη χοληστερόλη εκτιμάται ότι προκαλεί 2,6 εκατομμύρια θανάτους (4,5% του συνόλου). Η αυξημένη ολική χοληστερόλη είναι μια κύρια αιτία επιβάρυνσης ασθενειών τόσο στον ανεπτυγμένο όσο και στον αναπτυσσόμενο κόσμο, ως παράγοντας κινδύνου για ισχαιμική καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό».

Από την άλλη ερευνητές του University of Colorado, εντόπισαν τέσσερις ενώσεις στα ψάρια που λένε ότι μπορούν να μειώσουν τον «κακό» τύπο χοληστερόλης. «Είμαστε οι πρώτοι που εντοπίζουμε βιοδραστικές ενώσεις ειδικές για τον σολομό που αυξάνονται στο πλάσμα μετά την κατανάλωση μεσογειακής διατροφής με ένα έως δύο φιλέτα σολομού την εβδομάδα», έγραψαν οι ερευνητές στη δημοσίευση στο «Journal of Nutrition».

Σύμφωνα με τη δημοσίευση, όταν τρώμε σολομό καταπίνουμε τουλάχιστον 30 μεταβολίτες, δηλαδή ουσίες που παράγονται κατά τη διάρκεια της πέψης ή άλλων χημικών διεργασιών. Οι ερευνητές ζήτησαν από 41 συμμετέχοντες, ηλικίας 30-69 ετών που ήταν παχύσαρκοι ή υπέρβαροι, αλλά δεν είχαν ενεργές μεταβολικές παθήσεις (πχ διαβήτης τύπου 2) να ακολουθήσουν μια μεσογειακή διατροφή (διάφορα ψάρια, κρέας χαμηλών λιπαρών, δημητριακά ολικής αλέσεως και φρούτα και λαχανικά). Το πρόγραμμα είχε δύο μερίδες σολομού την εβδομάδα για δύο περιόδους πέντε εβδομάδων, με διάλειμμα ενός μήνα ενδιάμεσα. Οι επιστήμονες πήραν δείγματα από όλες τις τροφές για ανάλυση ώστε να εντοπιστούν οι μεταβολίτες.

Ανακάλυψαν συνολικά 1.518 ενώσεις στα τρόφιμα. Εκ αυτών οι 508 ήταν μοναδικές για τον σολομό. Οι ερευνητές βρήκαν ότι όσοι εθελοντές είχαν υψηλά επίπεδα αυτών των ουσιών στο αίμα τους, είχαν μεγαλύτερες μειώσεις στη ολική χοληστερόλη, τη λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και την απολιποπρωτεΐνη Β -δείκτη καρδιακής νόσου.

Πού τον βρίσκουμε

Πολλοί πιστεύουν ότι ο σολομός είναι απαγορευτικός στην κουζίνα τους λόγω της τιμής του. Η αλήθεια είναι η αγορά του συγκεκριμένου ψαριού ποικίλει ως προς την τιμή.

Κάνοντας μία έρευνα διαπιστώσαμε τα εξής για την τιμή πώλησης στη λιανική αγορά.

Στο ΑΒ σούπερ μάρκετ η τιμή των 750 γρ. ο κατεψυγμένος σολομός φιλέτο από υδατοκαλλιέργεια της Χιλής, κοστίζει 27,97 ευρώ, τα 750 γρ.

Στον Σκλαβενίτης σούπερ μάρκετ η τιμή για φιλέτο με δέρμα είναι 26,90 ευρώ τα 320 γρ. Ο συγκεκριμένος σολομός είναι εκτροφής Νορβηγίας.

Στο σούπερ μάρκετ Θανόπουλος η τιμή κιλού για φρέσκο σολομό είναι 46,50 ευρώ το κιλό.

Στο σούπερ μάρκετ Μασούτης η τιμή είναι για σολομός καπνιστό στα 5.99 ευρώ τα 80 γρ.

Παρόλα αυτά επειδή αναφερόμαστε σε ευπαθές προϊόν με αναζήτηση μπορούμε να βρούμε αρκετά φθηνότερες τιμές, ειδικά σε ιχθυοπωλεία.

criosparos

bluestarferries

goldenstarferries

jmconstructions