Αρχική Κυκλάδες Ξερολιθιά – παράδοση χτισίματος (Συνεντεύξεις – Βίντεο)

Ξερολιθιά – παράδοση χτισίματος (Συνεντεύξεις – Βίντεο)

4

Το χτίσιμο με ξερολιθιά αποτελούσε για αιώνες προνομιακό στοιχείο στην κυκλαδίτικη φυσιογνωμία της Πάρου.
Το εργαστήρι της ξερολιθιάς που πραγματοποιήθηκε στην Αγκαιριά στις 10-11 Φεβρουαρίου 2024 από την περιβαλλοντική ομάδα του πολιτιστικού συλλόγου «Αρχίλοχος» και του πολιτικού συλλόγου Αγκαιριάς, ήταν ουσιαστικά μια βραδιά ενημέρωσης των πολιτών και κατοίκων της Πάρου όσον αφορά το χτίσιμο με ξερολιθιά για τα οφέλη, και το πώς προστατεύεται ο τόπος μας.

Το χτίσιμομε ξερολιθιά κατατάσσεται και είναι ήδη αναγνωρισμένη ως «πράσινη» υποδομή. Κατασκευές με ξερολιθιά μπορούν να προστατέψουν τον τόπο μας από επιπτώσεις που μπορεί να προκληθούν από πλημμύρες αλλά και από λειψυδρία αντίστοιχα. Η τέχνη είναι και επίσημα αναγνωρισμένη από το 2018 ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο Γιάννης Χατζόπουλος μαζί με τον Γιώργο Ανουσάκη, μίλησαν στο ParosToday.gr και μας ενημέρωσαν για τον τρόπο εύρεσης αλλά και χτισίματος. Μας είπαν πως σκοπός είναι και η παραμονή της φυσικής ομορφιάς του νησιού μας και την προστασία του τόπου μας ώστε να μην χαθεί η κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική που κάνει τα νησιά να έχουν ιδιαίτερη ομορφιά.

criosparos

bluestarferries

goldenstarferries

jmconstructions