Μακαρόνια ή σπαγγέτι, ονομάζονται τα μακριά, λεπτά και κυλινδρικά ζυμαρικά. Φτιάχνονται από σιμιγδάλι και νερό, με την προσθήκη ή όχι γάλακτος και αυγών.
Στην Ελλάδα τα κλασικά μακαρόνια φτιάχνονται από σκληρό σιτάρι, ενώ σε άλλες χώρες για την παραγωγή τους, χρησιμοποιούνται και άλλα είδη αλευριού. Στην αγορά μπορούμε να βρούμε και μακαρόνια ειδικής διατροφής, που παράγονται κυρίως από αλεύρι καλαμποκιού ή ρυζιού (noodles ), χωρίς γλουτένη, αλλά και μακαρόνια από φύλλο ζύμης, όπως τα λαζάνια.
Τα μακαρόνια χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες:
Τα τρυπητά μακαρόνια: Spaghetti Espressi, Νο 2, Νο 3, Νο 5
Τα συμπαγή μακαρόνια: Σπαγγέτι Νο 6, Νο 7, Σπαγγετίνι Νο 10, Έξτρα Σπαγγετίνι Νο 12, Ριγκάτι Νο 20, Ταλιατέλες, Λιγκουΐνι, Τερνέτε, Βερμιτσέλι κ.α.
– Μακαρόνια Νο 2 για παστίτσιο – Τρυπητό: Τα χρησιμοποιούμε κατά κύριο λόγο για να φτιάξουμε το κλασικό κι αγαπημένο Παστίτσιο και εναλλακτικά, μπορούμε να τα βάλουμε σε σουφλέ ή ογκρατέν, αν μας αρέσει το πολύ χοντρό μακαρόνι.
– Μακαρόνια Νο 3 – Τρυπητό: Αποτελούν την εναλλακτική λύση για το Παστίτσιο, αν δεν θέλουμε να το κάνουμε με μακαρόνια Νο 2, για σουφλέ ή ογκρατέν, καθώς και για μακαρονόπιτες.
– Μακαρόνια Νο 5 – Τρυπητό: Αυτό είναι το απαραίτητο υλικό, για να φτιάξουμε με τον παραδοσιακό τρόπο Κόκορα μακαρονάδα, αλλά και Μακαρονόπιτες ή σουφλέ και ογκρατέν.
– Μακαρόνια Νο 6 – Σπαγγέτι: Τα μακαρόνια που χρησιμοποιούσαν παλιότερα οι περισσότερες νοικοκυρές, σχεδόν για όλες τις μακαρονάδες, εκτός από το Παστίτσιο.
– Μακαρόνια Νο 7 – Σπαγγέτι: Αυτό το μακαρόνι, είναι ότι πρέπει για τις περισσότερες μακαρονάδες, όταν το Νο 6 μας φαίνεται χοντρό και δεν θέλουμε να βάλουμε Νο 10, ιδανικό για Μακαρονόπιτα με μπεσαμέλ.
– Μακαρόνια Νο 10 – Σπαγγετίνη: Το κατάλληλο μέγεθος για μακαρονάδα Φούρνου, αλλά και για μακαρονάδα Παρμεζάνα, καθώς επίσης και για Ναπολιτάνες.
– Μακαρόνια Νο 12 – Έξτρα Σπαγγετίνη: Το επιλέγουμε όταν θέλουμε μια πιο «ελαφριά» μακαρονάδα, που να γίνεται σε χρόνο ρεκόρ.
– Μακαρόνια Νο 22 – Ριγκάτι: Το πολύ ξεχωριστό μακαρόνι με ρίγες, που «κρατάει» περισσότερη σάλτσα πάνω στο ζυμαρικό, για ακόμη πιο πλούσια γεύση.
– Λιγκουΐνι: Ιδανικά για συνταγές με θαλασσινά, ή και με κρέμα γάλακτος.
– Σπαγγέτι τρικολόρε: Η καλύτερη επιλογή, όταν θέλουμε πιάτα με έντονο χρώμα.