Ο ελληνικός καφές που έλκει την καταγωγή του από τις Αραβικές χώρες, παρασκευάζεται με ψήσιμο καβουρντισμένων και αλεσμένων κόκκων καφέ, μέσα σε μπρίκι με νερό, με ή όχι την προσθήκη ζάχαρης.
Το μπρίκι ζεσταίνεται σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να βράσει ο καφές και να φουσκώσει. Η δυνατή φωτιά τον καταστρέφει τον ελληνικό καφέ!
Πώς φτιάχνεται ο ελληνικός καφές
Υλικά
1 – 1½ κουτ. γλυκού ελληνικός καφές
½ – 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 φλιτζανάκι νερό (75 ml. περίπου)
Εκτέλεση
Βάζουμε το μπρίκι σε χαμηλή φωτιά και το γεμίζουμε με τόσα φλιτζανάκια νερό όσοι και οι καφέδες που θέλουμε. Όταν ζεσταθεί λίγο το νερό, βάζουμε από μία γεμάτη κουταλιά του γλυκού καφέ, για κάθε φλιτζάνι που θα φτιάξουμε και όση ζάχαρη επιθυμούμε.
Ανακατεύουμε αργά έως ότου διαλυθεί ο καφές και η ζάχαρη και μετά τον αφήνουμε να φουσκώσει (δεν ανακατεύουμε συνέχεια!). Μόλις ο καφές αρχίζει να φουσκώνει τον αποσύρουμε από τη φωτιά και χτυπάμε το μπρίκι 1 ή 2 φορές ελαφρά στον πάγκο, για να κατακάτσει λίγο.
Αν θέλουμε φουσκάλες τον ρίχνουμε σηκώνοντας ψηλά το μπρίκι, (απομακρύνοντας τον από το φλιτζάνι) και μετά ξανακατεβάζοντάς τον πάλι προς τα κάτω, ενώ αν θέλουμε παχύ καϊμάκι σερβίρουμε τον καφέ από χαμηλά.
Εάν έχουμε φτιάξει περισσότερους από ένα καφέδες, θα πρέπει να σερβίρουμε από μια μικρή ποσότητα σε κάθε φλιτζανάκι, για να έχουν όλα καϊμάκι. Στη γεμίζουμε τα φλιτζανάκια.
Τα είδη του ελληνικού καφέ:
Ο σκέτος, που γίνεται χωρίς ζάχαρη.
Ο με ολίγη, που γίνεται με ζάχαρη στη μύτη του κουταλιού.
Ο ναι και όχι, που γίνεται με ½ κουταλάκι ζάχαρη.
Ο μέτριος, που γίνεται με 1 κουταλάκι κοφτό ζάχαρη.
Ο ολίγον μέτριος, που γίνεται με 1½ κουταλάκι ζάχαρη.
Ο γλυκός και ο γλυκύ βραστός, που γίνεται με 2 κουταλάκια κοφτά ζάχαρη.
Ο βαρύ γλυκός, που γίνεται με 1½ – 2 κουταλάκια καφέ και 3 ζάχαρη.
Ο πολλά βαρύ γλυκός, που γίνεται με 2½ – 3 κουταλάκια καφέ και ζάχαρη.
Ο βραστός γίνεται όταν αφήσουμε το καϊμάκι να γυρίσει, να βράσει δηλαδή, και τον σερβίρουμε σηκώνοντας το μπρίκι ψηλά, ώστε ο καφές να κάνει φουσκάλες.
Ο μερακλίδικος γίνεται όταν απομακρύνουμε τον καφέ από τη φωτιά, πριν βράσει, ακριβώς μόλις φουσκώσει, κι ενώ το καϊμάκι είναι ακόμα πυκνό.
Στον βαρύ ακουμπάμε το μπρίκι στο φλιτζάνι, για να κάνει ο καφές καϊμάκι.
Τέλος, το ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ για έναν τέλειο ελληνικό καφέ είναι η σιγανή φωτιά και το λίγο – αργό ανακάτεμά του.