Τα παντζάρια είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, νιτρικά άλατα, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, βιταμίνη C και φολικό οξύ.
Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστήμιου του Έξετερ, τα παντζάρια βελτιώνουν την αντοχή κατά 16% και ο χυμός τους βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Ακόμα, αν αναρωτιέστε για το πόσες θερμίδες έχει το παντζάρι, δε θα πρέπει να ανησυχείτε! Κι αυτό, γιατί τα 100g βρασμένα παντζάρια έχουν 44 θερμίδες, αποτελώντας μια τροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες.
Υλικά
10 – 12 μέτρια, φρέσκα παντζάρια
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
ξίδι
αλάτι
Εκτέλεση συνταγής
Πλένετε τα παντζάρια, κόβετε και χαράζετε τα κεφάλια και καθαρίζετε τις ρίζες τους.
Σε μια κατσαρόλα βάζετε αρκετό νερό να βράσει, ρίχνετε τα παντζάρια και τα βράζετε μέχρι να μαλακώσουν.
Πλένετε και καθαρίζετε τα φύλλα και τα κοτσάνια και τα ρίχνετε μαζί με τα παντζάρια. Βράζετε για περίπου 1 ώρα.
Μόλις βράσουν τα στραγγίζετε και ξεφλουδίζετε τα κεφάλια τους. Τα κόβετε στη μέση, τα αλατίζετε και τα σερβίρετε μαζί με τα φύλλα τους περιχύνοντάς τα με λάδι και ξίδι.