Το τσίζκεϊκ (στα αγγλικά σημαίνει κέικ τυριού) είναι γλυκό που αποτελείται από δύο τουλάχιστον στρώσεις, από τις οποίες η παχύτερη αποτελείται από ένα μείγμα μαλακού τυριού, αβγών και ζάχαρης. Το κατώτερο στρώμα ή βάση αποτελείται από θρυμματισμένα μπισκότα, ζύμη ή σπογγώδες κέικ.
● Για την βάση:
250 γραμμ. μπισκότα τύπου Digestive
130 γραμμ. βούτυρο
2-3 κουταλιές ζάχαρη
● Για τη γέμιση:
1 κιλό τυρί κρέμα (σε θερμοκρασία δωματίου)
250 γραμμ. ζάχαρη
6 αυγά
3 κουταλιές αλεύρι
1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
ξύσμα από 2 λεμόνια
1 βανίλια
Τρίβουμε τα μπισκότα στο μούλτι, τα βάζουμε σε μπολ μαζί με τη ζάχαρη και το βούτυρο που έχουμε λιώσει και έχει κρυώσει. Τα ανακατεύουμε με τα δάχτυλα και αδειάζουμε το μείγμα σε στρογγυλή φόρμα με σούστα. Την πιέζουμε στον πάτο και την υψώνουμε γύρω γύρω στα τοιχώματα. Τη βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το τυρί, τη ζάχαρη και το αλεύρι. Τα χτυπάμε 2-3 λεπτά και προσθέτουμε τα αυγά, την κρέμα γάλακτος, το ξύσμα, τον χυμό και τη βανίλια. Χτυπάμε 1 λεπτό ακόμη και ρίχνουμε το μείγμα πάνω στο μπισκότο. Ψήνουμε το τσίζκεϊκ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 130 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη 1 ώρα και 15 λεπτά. Οταν κρυώσει το βάζουμε στο ψυγείο και το σερβίρουμε ύστερα από 4-5 ώρες.