Αρχική Κυκλάδες Στ. Φραγκούλης: Μεγάλη η βοήθεια του Αγρ. Συνεταιρισμού στους νέους αγρότες

Στ. Φραγκούλης: Μεγάλη η βοήθεια του Αγρ. Συνεταιρισμού στους νέους αγρότες

13

Ο κ. Στέλιος Φραγκούλης, είναι πιθανόν ο νεότερος κτηνοτρόφος στην Πάρο, όπου μεταξύ άλλων στο ζωικό του κεφάλαιο πρόσθεσε τελευταία και αγελάδες μικτής διασταύρωσης Χολστάιν – Τζέρσει (Holstein – Jersey), που έφερε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πάρου (ΔΕΣ ΕΔΩ παρουσίαση).

Αυτές οι αγελάδες διασταύρωσης σύμφωνα με τον κ. Φραγκούλη, είναι ιδανικές για το κλίμα της Πάρου και έτσι, θα προσφέρουν τα μέγιστα στην ποιότητα του γάλακτος.

Σύμφωνα με τον 33χρονο κτηνοτρόφο είναι μεγάλη η βοήθεια του Συνεταιρισμού σ’ αυτό το θέμα. Όπως συμπλήρωσε: «το γάλα αυτών των αγελάδων έχει πιο πολλά ποιοτικά συστατικά κι αυτό θα βοηθήσει στην ποιότητα που έχουν τα τυριά του Συνεταιρισμού Πάρου. Επίσης, περιμένουμε με αγωνία οι νεαρές μοσχίδες να γεννήσουν σε περίπου 60 ημέρες».

Σημειώνουμε ότι το κοπάδι των αγελάδων του κ. Φραγκούλη είναι ουσιαστικά ελευθέρας βοσκής και μόνο για περίπου δύο μήνες –λόγω των καιρικών συνθηκών τον χειμώνα- σταβλίζεται.

Ο προβληματισμός του…

Ο κ. Στέλιος Φραγκούλης είναι ένας νέος – σύγχρονος κτηνοτρόφος και προσπαθεί να βοηθάει κάθε προσπάθεια για την καλύτερη ευζωία των ζώων που έχει. Δηλαδή, τα ζώα του να είναι υγιή, να διαβιούν σε καλό περιβάλλον, να σιτίζονται ορθά και να μην υποφέρουν από δυσάρεστες καταστάσεις.

Τα ζώα του βόσκουν σε αγρούς που είναι φυλασσόμενοι με ηλεκτρικό φράχτη. Παρά ταύτα, ο νέος κτηνοτρόφος εκφράζει την αγωνία του για δύο θέματα. Πρώτο τις συνεχείς καταγγελίες που δέχονται οι κτηνοτρόφοι από «γείτονες» των αγρών που σιτίζονται τα ζώα τους, διότι όπως υποστηρίζουν τα ζώα τους μυρίζουν! Ακόμα, δέχονται καταγγελίες για ζώα τους διότι αυτά μουγκρίζουν! Σημειώνουμε ότι οι αγελάδες σύμφωνα με τη συγγραφέα της μελέτης του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, Alexandra Green: «[…] είναι κοινωνικά ζώα. Και έχω την αίσθηση ότι αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Αλλά είναι η πρώτη φορά που μπορούμε να αναλύσουμε τη φωνή τους και να έχουμε τεκμηριωμένες ενδείξεις για αυτό το χαρακτηριστικό: Ότι, δηλαδή, μιλάνε η μία στην άλλη!».

Ο κ. Φραγκούλης κατανοεί από την άλλη ότι η Αστυνομία Πάρου είναι αναγκασμένη μετά από κάθε καταγγελία να παρεμβαίνει. Σ’ αυτήν ακριβώς την άμεση αναγκαστική αντίδραση της Αστυνομίας, διερωτάται μήπως θα έπρεπε σε κάθε αστυνομική διεύθυνση να υπάρχει και αστυνομικός ειδικευμένος σε παρόμοια θέματα που θα ιεραρχεί τις καταγγελίες. Όπως μας είπε «θα μπορούσε μέσω σεμιναρίων να υπάρχουν ειδικευμένα αστυνομικά όργανα για τις καταγγελίες σε θέματα ζώων».

Επίσης, ο κ. Φραγκούλης μας έθεσε και το ζήτημα για το παστούρωμα ζώων, που ήταν μία παραδοσιακή μέθοδος στις Κυκλάδες. Ο νεαρός κτηνοτρόφος μας είπε ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κτηνοτρόφοι θέλουν ένα χρονικό διάστημα ακόμη για να κατανοήσουν τον λόγο που δεν πρέπει να καταφεύγουν σ’ αυτή τη μέθοδο. Όπως άλλωστε μας είπε το πρόστιμο που δέχεται κάποιος που βρήκαν το ζώο του με παστούρα, είναι περίπου διπλάσιο από το να έχει στο κτήμα του ηλεκτρικό φράκτη. Και σ’ αυτό το θέμα ο κ. Φραγκούλης μας είπε ότι πρέπει να υπάρχει διάκριση από τις Αρχές και κατανόηση στις μεγαλύτερες ηλικίες κτηνοτρόφων.

Τέλος, ο κ. Στέλιος Φραγκούλης, που ασχολείται και με άλογα, έδειξε προβληματισμένος –κυρίως- για τις μεθόδους καταγγελιών περιοίκων των αγροτικών περιοχών που βόσκουν ζώα και αναρωτήθηκε αν οι λίγοι που διαμαρτύρονται και κάνουν καταγγελίες, έχουν σκεφτεί πώς θα ήταν ένας τουριστικός προορισμός όπως η Πάρος, δίχως ζωικό βασίλειο!

criosparos

bluestarferries

goldenstarferries

jmconstructions