Το συχνό πλύσιμο των χεριών, ο καλός ύπνος και ο εμβολιασμός είναι μερικά από τα βασικά «όπλα» που έχετε στη διάθεσή σας για να αποφύγετε ιώσεις όπως η γρίπη. Φυσικά, σημαντικό ρόλο παίζει και η διατροφή, αφού τα θρεπτικά συστατικά που παίρνετε από τις τροφές ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να μπορεί να αμυνθεί ενάντια στους παθογόνους εισβολείς.
1. Μανιτάρια: Έχουν αντι-ιική δράση και ενισχύουν τις άμυνες του οργανισμού απέναντι στη γρίπη. Αυτό οφείλεται κυρίως σε έναν τύπο υδατανθράκων που παρέχουν, τις γλυκάνες.
2. Σκόρδο: Έχει αποδειχτεί μέσα από επιστημονικές μελέτες ότι το σκόρδο μειώνει την ένταση των συμπτωμάτων της γρίπης και του κρυολογήματος επειδή αυξάνει τη δραστηριότητα των κυττάρων-δολοφόνων του ανοσοποιητικού.
3. Ακτινίδιο: Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, η οποία είναι γνωστό ότι τονώνει το ανοσοποιητικό και παράλληλα επιταχύνει την ανάρρωση από τις ιώσεις.
4. Πασατέμπος: Το αγαπημένο σνακ είναι εξαιρετική πηγή ψευδαργύρου, ενός μετάλλου που παίζει σημαντικό ρόλο στην εξουδετέρωση των βακτηρίων και των ιών που εισβάλλουν στον οργανισμό.
5. Γιαούρτι με προβιοτικά: Τα προβιοτικά δεν είναι ωφέλιμα μόνο για το γαστρεντερικό. Είναι επίσης απαραίτητα για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς βοηθούν στην απελευθέρωση κυττάρων που εξουδετερώνουν τα μικρόβια.