Αρχική Κυκλάδες Τρέμουν τις κατολισθήσεις στη Σαντορίνη | Απαγόρευση κυκλοφορίας από 1η Ιουνίου (BINTEO)

Τρέμουν τις κατολισθήσεις στη Σαντορίνη | Απαγόρευση κυκλοφορίας από 1η Ιουνίου (BINTEO)

4

Η κατολίσθηση ηφαιστειακών πετρωμάτων που έγινε στις 27 Απριλίου στη Θηρασία ανέδειξε τον κίνδυνο που υπάρχει στη Σαντορίνη για κατολισθήσεις.

Η απόφαση για απαγόρευση κυκλοφορίας από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου ελήφθη την Παρασκευή (24/5) οπότε και εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση την οποία υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Κλιματικής Κρίσης και του Τουρισμού και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Οι περιοχές για τις οποίες αποφασίστηκαν απαγορευτικά περιοριστικά μέτρα μετά από αυτοψία ομάδας του ΟΑΣΠ (Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας), αφορούν τις εξής περιοχές, «προς αποφυγή έκθεσης σε κατολισθητικό κίνδυνο»:

Στον Οικισμό Αμμούδι απαγορεύεται η κυκλοφορία και διέλευση παντός είδους οχημάτων, στη δημοτική οδό από τη διασταύρωση της περιφερειακής οδού Οίας προς τον λιμένα Αμμούδι. Της απαγόρευσης αυτής εξαιρούνται οχήματα τροφοδοσίας των καταστημάτων κατά τις ώρες από 05.00 π.μ έως 10.00 π.μ.

Στον Όρμο Φηρών (παλαιό λιμένα Φηρών) αποφασίζεται η ελεγχόμενη από τις αρμόδιες λιμενικές αρχές αποβίβαση και αναχώρηση των επιβαινόντων στα ελλιμενιζόμενα κρουαζιερόπλοια, έτσι ώστε στον παλαιό λιμένα και στο χώρο έμπροσθεν του τελεφερίκ του Όρμου των Φηρών να μην αναμένουν άνω των 500 ατόμων.

Στον Όρμο Αθηνιός (νέος λιμένας Φηρών) θα ληφθούν μέτρα ελέγχου κυκλοφορίας των αποβιβαζόμενων οχημάτων, «με κατά προτεραιότητα αποβίβαση των ΕΙΧ οχημάτων και έπειτα των λεωφορείων και τα φορτηγών, ώστε να μην υπάρχει κυκλοφοριακός φόρτος οχημάτων στην οδό, τόσο κατά την αποβίβαση όσο και τον απόπλου των πλοίων της γραμμής με απώτερο σκοπό την μείωση του χρόνου παραμονής τους επ’αυτής.

Η ΚΥΑ ορίζει ακόμα ότι θα τοποθετηθούν προειδοποιητικές πινακίδες σχετικά με τον κίνδυνο κατολισθήσεων στις εξής περιοχές:

Στο μονοπάτι από το Αμμούδι προς την Οία

Στο μονοπάτι από την Οία προς το Αρμένι

Στο Φηροστεφάνι στο μονοπάτι στο χείλος της καλδέρας

Στο παλιό λιμάνι των Φηρών στο μονοπάτι προς τη χώρα των Φηρών

Στον Όρμο Αθηνιός επί της οδού από το νέο λιμένα Φηρών προς την οδό Φηρών-Ακρωτηρίου

Στη Θηρασιά κατά μήκος του όρμου του Κόρφου και στο μονοπάτι που οδηγεί στον οικισμό του νησιού.

criosparos

bluestarferries

goldenstarferries

jmconstructions