Αρχική Travel Το σπήλαιο της Αντιπάρου είναι το απόλυτο must του καλοκαιριού! (O απόλυτος...

Το σπήλαιο της Αντιπάρου είναι το απόλυτο must του καλοκαιριού! (O απόλυτος οδηγός)

8

Το σπήλαιο της Αντιπάρου στη νοτιανατολική πλευρά του νησιού βρίσκεται σε ύψος 177 μέτρων από τη θάλασσα και στους κατοίκους της Αντιπάρου είναι γνωστό από παλιά, αν και το εσωτερικό του παρέμεινε άγνωστο μέχρι το 1673.

Την παραπάνω συγκεκριμένη περίοδο έφτασε στο νησί ο Γάλλος αρχαιολάτρης Μαρκήσιος Ντε Νουαντέλ, πρεσβευτής τότε στην Κωνσταντινούπολη. Η πρόσβαση στο εσωτερικό του σπηλαίου ήταν δύσκολη. Έτσι κατέβηκε με σκοινιά στο εσωτερικό του σπηλαίου και έμεινε έκπληκτος μπροστά στα θαυμαστά κατασκευάσματα της φύσης που φωτίστηκαν από λαμπάδες, λυχνάρια και φρύγανα. Επειδή ήταν παραμονή των Χριστουγέννων, πήρε αμέσως την απόφαση να τελέσει Θεία Λειτουργία πάνω σε ένα σταλαγμίτη που έμοιαζε με Αγία Τράπεζα. Μπορεί να δει κανείς ακόμα και σήμερα την επιγραφή που γράφτηκε τότε στα λατινικά και σημαίνει: «Εδώ, ο ίδιος ο Χριστός την ημέρα των γενεθλίων του, ήρθε στο μέσο της νύκτας για να γιορτάσει, 1673».

Τα εξαίρετο σπήλαιο της Αντιπάρου επισκέφτηκαν και οι πρώτοι βασιλείς της Ελλάδος, Όθων και Αμαλία, στις 27 Σεπτεμβρίου 1840. Το σπήλαιο όμως είχε και παλαιότερους επισκέπτες και ήταν γνωστό πολλά χρόνια πιο πριν. Ως αρχαιότερος όμως επισκέπτης εμφανίζεται ο Αρχίλοχος, ο λυρικός ποιητής από την Πάρο, που έζησε το 728-650 π.Χ.

Η αψιδωτή είσοδος του σπηλαίου έχει πλάτος 20 και ύψος 8 περίπου μέτρα. Ο πελώριος σταλαγμίτης που βρίσκεται στην είσοδο είναι ο αρχαιότερος της Ευρώπης και χρονολογείται στα 45 εκατομμύρια χρόνια! Κατεβαίνοντας τα 411 σκαλοπάτια προς την καρδιά του σπηλαίου που έχει βάθος πάνω από 100 μέτρα, τα συναισθήματα που εναλλάσσονται είναι δέος, πρωτόγνωρη συγκίνηση και θαυμασμός.

Η υγρασία που είναι έντονη, αλλά όχι ιδιαίτερα ενοχλητική και δεν επηρεάζει τον επισκέπτη που θαυμάζει το μεγαλείο της δημιουργίας της φύσης. Τα σπήλαιο καλύπτει έκταση 5.600 τ.μ. Η θερμοκρασία του τον χειμώνα είναι περίπου 15 βαθμοί και η υγρασία 65%.

Στην αρχή διανοίχτηκε η είσοδος και ο προθάλαμος και αργότερα με τη συσσώρευση και πίεση μεγάλης ποσότητας νερού διανοίχτηκε το χαμηλότερο τμήμα του. Τα νερά που παρέμειναν στο εσωτερικό διάνοιξαν οχετούς και βάραθρα. Μετά την κένωση του σπηλαίου από τα νερά με αργό ρυθμό άρχισε ο στολισμός του από σταγονορροή. Έχει υπολογιστεί ότι για να δημιουργηθεί ένας πόντος απαιτούνται 80-100 χρόνια!

Τέλος, μεγάλη καταστροφή σημειώθηκε κατά τη ρωσική περίοδο του νησιού (1770-1774), όταν πληρώματα πλοίων αφαίρεσαν σταλακτίτες προκειμένου να εμπλουτίσουν το αυτοκρατορικό μουσείο Ερμιτάζ.

Πώς δημιουργήθηκε

Το σπήλαιο διανοίχτηκε ως επί το πλείστον σε μαρμαρυγιακούς σχιστόλιθους πάνω στους οποίους επίκεινται ασβεστόλιθοι. Πιθανότατα δημιουργήθηκε κατά την Τριτογενή Περίοδο.

Το σπήλαιο είναι βαραθρώδες, εξαιτίας της διέλευσης και συσσώρευσης μεγάλων ποσοτήτων νερού που κατέφαγε τα λιγότερα ανθεκτικά πετρώματα. Αργότερα, κατά την Τεταρτογενή Περίοδο, το σπήλαιο έπαψε να δέχεται τόσο μεγάλες ποσότητες νερού, ενώ όσο νερό υπήρχε στο εσωτερικό του διέφυγε από οχετούς και βάραθρα. Άρχισε τότε η σταγονορροή που δημιούργησε, με την πάροδο του χρόνου, όλο το σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό στολισμό του.

Εξαιτίας των διαφορών στην επιφανειακή κλίση του εδάφους, η οποία επηρεάζει τη σταγονορροή, ο στολισμός είναι εντονότερος στις δύο πρώτες αίθουσες του σπηλαίου (μεγαλύτερη σταγονορροή) απ’ ότι στην τρίτη.

Οι επισκέψεις

Το σπήλαιο Αντιπάρου είναι ανοικτό προς επίσκεψη έως τον Οκτώβριο και οι ώρες λειτουργίας είναι καθημερινά από τις 10:00 έως τις 16:00. Η τελευταία είσοδος είναι 30 λεπτά πριν από την ώρα κλεισίματος.

Το εισιτήριο κοστίζει 6 ευρώ (συμπεριλαμβανομένης και της επίσκεψης στο Λαογραφικό Μουσείο). Υπάρχει έκπτωση 50% για παιδιά από 6 έως 12 ετών (3 ευρώ).  Παιδιά μέχρι 6 ετών μπαίνουν δωρεάν στο σπήλαιο.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εισιτήριό σας από το σπήλαιο της Αντιπάρου για να επισκεφτείτε και το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αντιπάρου. Τους χειμερινούς μήνες οι επισκέψεις είναι διαθέσιμες κατόπιν συνεννόησης με τον δήμο Αντιπάρου.

Για επισκέψεις σχολείων, επικοινωνήστε με την με την Κ.Ε.Δ.Α. στο τηλέφωνο 22840 61640.

Πώς θα πάτε

Με αυτοκίνητο ή ποδήλατο: Από το λιμάνι της Αντιπάρου αριστερά από εκεί που σας αφήνει το καραβάκι από την Πούντα, ξεκινά ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος που οδηγεί στο σπήλαιο. Το πάρκινγκ του σπηλαίου είναι μεγάλο και άνετο.

Με το δημοτικό λεωφορείο: Από το λιμάνι της Αντιπάρου, κάτω από την πλατεία της Αγίας Μαρίνας, βρίσκεται η στάση του δημοτικού λεωφορείου. Τακτικά δρομολόγια για το σπήλαιο.

Με τα πόδια: Οι περιπατητικές διαδρομές αποτελούν μαγευτική εμπειρία. Από το Μώλο (λιμάνι) υπολογίζεται στη 1,5 ώρα περίπου. Από το μικρό οικισμό του Αγίου Γεωργίου η πεζοπορία μαζί με λίγη άνετη ορειβασία, συνολικής διάρκειας δυόμιση ωρών, θα ενθουσιάσει τους λάτρεις της φυσικής ζωής. Αυτόν τον δρόμο ακολουθούσαν παλαιότερα όσοι ήθελαν να επισκεφθούν το σπήλαιο, όταν ο καιρός δεν επέτρεπε τη δια θαλάσσης μεταφορά.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

– Η κάθοδος στο σπήλαιο έχει περίπου 411 βήματα έτσι πρέπει να είσαστε προετοιμασμένοι. Καλό είναι να φοράτε άνετα παπούτσια και αποφύγετε εντελώς τις παντόφλες.

– Φροντίστε να φέρετε ένα μπουκάλι νερό γιατί μετά την ανάβαση των 411 σκαλοπατιών θα το χρειαστείτε.

– Δεν επιτρέπεται η είσοδος ατόμων με αναπνευστικά προβλήματα ή με προβλήματα καρδιάς, λόγω του υψηλού επιπέδου υγρασίας που επικρατεί στο σπήλαιο.

– Το κάπνισμα, η φωτογράφηση με φλας και το σπάσιμο των σταλακτιτών και των σταλαγμιτών απαγορεύονται αυστηρά. Η γραφή στους τοίχους και τις επιφάνειες του σπηλαίου απαγορεύεται ρητά.

– Το σπήλαιο ανακαινίστηκε το 2009 εσωτερικά και εξωτερικά. Το έργο εκσυγχρονισμού περιελάμβανε τη δημιουργία τσιμεντένιας σκάλας τσιμέντου 411 σκαλοπατιών με προστατευτικό κιγκλίδωμα, για ευρύχωρη και ασφαλή κατάβαση, την εγκατάσταση καμερών ασφαλείας, την αναδιαμόρφωση του εξωτερικού περιβόλου και την εγκατάσταση φωτισμού τελευταίας τεχνολογίας.

– Η ηχητική ξενάγηση είναι διαθέσιμη σε δύο γλώσσες (Ελληνικά και Αγγλικά). Δωρεάν φυλλάδια με τις πληροφορίες του σπηλαίου διατίθενται σε επτά γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Γερμανικά, Σουηδικά, Ρωσικά) και μοιράζονται στην είσοδο του σπηλαίου.

Άλλες πληροφορίες

Το σπήλαιο βρίσκεται 171 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και έχει έκταση 5.600 τετραγωνικά μέτρα.

Το σπήλαιο χωρίζεται στον “Προθάλαμο” και τρεις επιπλέον αίθουσες, το “Θάλαμο των πέτρινων καταρρακτών”, το “Θάλαμο του καθεδρικού ναού” και τη “Βασιλική αίθουσα”.

– Ο πελώριος σταλαγμίτης που βρίσκεται στην είσοδο είναι σαράντα πέντε εκατομμυρίων χρόνων, ο αρχαιότερος της Ευρώπης, και ονομάζεται “Πελώρια Κεντρική Κολώνα”.

– Η “Βασιλική αίθουσα” βαπτίστηκε έτσι, λόγω της επίσκεψης του βασιλιά Όθωνα και της βασίλισσας Αμαλίας. Δεν έχει εντυπωσιακό στολισμό, αλλά είναι επιβλητική.

– Τα δύο γραφικά εκκλησάκια που συναντά ο επισκέπτης στην είσοδο είναι ο Αϊ Γιάννης ο Σπηλιώτης και η Ζωοδόχος Πηγή.

criosparos

bluestarferries

goldenstarferries

jmconstructions