Η αυθεντική, Πολίτικη συνταγή, έχει μυστικό της επιτυχίας που είναι, ότι αφού ενώσουμε καλά τα υλικά με τους κιμάδες, να αφήσουμε το μείγμα να σταθεί, τουλάχιστον για 1 ώρα στο ψυγείο, για να ανακατευτούν τα αρώματα και οι γεύσεις.
Υλικά
- 300 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 200 γραμ. κιμάς αρνίσιος ή χοιρινός
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο (προαιρετικά)
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο
- ½ κουτ. γλυκού μπαχάρι
- ¼ κουτ. γλυκού κανέλλα
- 3 φέτες ψωμί μπαγιάτικο
- 1 ποτήρι του νερού κρασί (γλυκό κατά προτίμηση)
- 1 αυγό
- 2 κουτ. σούπας γάλα
- αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι Για τη σάλτσα
- 1 κιλό ντομάτες ώριμες τριμμένες
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- ½ κουτ. σούπας ντοματοπελτές
- ¼ κουτ. γλυκού κανέλλα
- 1 πρέζα ζάχαρη
- αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε το ψωμί στο κρασί, το στραγγίζουμε και ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να αφρατέψει ο κιμάς.
Πλάθουμε μακρόστενα σουτζουκάκια και τα τηγανίζουμε ελαφρά. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Έπειτα προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας και βράζουμε για 10′ – 15′ λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρά η σάλτσα. Τοποθετούμε τα σουτζουκάκια σε πυρέξ (ή ταψάκι), τα περιχύνουμε με τη σάλτσα και τα ψήνουμε στο φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις, στη μεσαία σχάρα για 25′ περίπου, ως ότου ροδίσουν.
Σερβίρουμε με ρύζι πιλάφι ή πατάτες τηγανιτές ή πουρέ πατάτας ή με μακαρόνια.