Αρχική Κυκλάδες Ωκεανογραφική αποστολή στις Κυκλάδες

Ωκεανογραφική αποστολή στις Κυκλάδες

82

Διεθνής ομάδα ερευνητών συμμετέχει σε νέα ωκεανογραφική αποστολή στις Κυκλάδες με στόχο να εξερευνήσει τα υποθαλάσσια ηφαιστειακά κέντρα της Σαντορίνης και το υποθαλάσσιο ρήγμα της Αμοργού.

Στόχος είναι να κατανοήσει τις γεωλογικές διεργασίες που μπορούν να προκαλέσουν κατολισθήσεις, ηφαιστειακές εκρήξεις και τσουνάμι, αλλά και να αναπτύξει συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για την ενίσχυση της ασφάλειας των παράκτιων περιοχών.

Επικεφαλής της ωκεανογραφικής αποστολής είναι το Κέντρο Ωκεάνιων Ερευνών GEOMAR Helmholtz του Κιέλου στη Γερμανία, ενώ συνεργάζεται και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τα ερωτήματα

Τα κεντρικά ερωτήματα στα οποία θα επικεντρώσουν τις έρευνές τους οι επιστήμονες είναι:

1. Μπορούν οι σεισμοί να προκαλέσουν κατολισθήσεις;

2. Πώς επηρεάζει η ηφαιστειακή δραστηριότητα τη σταθερότητα του ηφαιστείου;

3. Ποια είναι η σχέση μεταξύ των σεισμών και των ηφαιστειακών εκρήξεων;

4. Πώς μπορεί να ανιχνευθεί έγκαιρα η ηφαιστειακή δραστηριότητα;

Γιατί στη θάλασσα των Κυκλάδων

Για την επιλογή της περιοχής για τις έρευνες ο επικεφαλής επιστήμονας, καθηγητής Κρίστιαν Μπερντ, της Ερευνητικής Μονάδας Θαλάσσιας Γεωδυναμικής του Κέντρου Ωκεάνιας Έρευνας GEOMAR Helmholtz του Κιέλου, σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση ότι «η περιοχή έχει ιστορικό πολυάριθμων ηφαιστειακών εκρήξεων, ορισμένες από τις οποίες ήταν ιδιαίτερα εκρηκτικές στο παρελθόν».

Τέλος, το έργο της ερευνητικής αποστολής της γερμανικής ερευνητικής συμμαχίας «mareXtreme – Pathways to Improved Risk Management for Marine Extreme Events and Natural Hazards», χρηματοδοτείται από το Ομοσπονδιακό υπουργείο Παιδείας και Έρευνας (BMBF) και πέντε ακόμα γερμανικά κρατίδια.

bluestarferries