Αρχική Things to do Νηστίσιμα παραδοσιακά γεμιστά

Νηστίσιμα παραδοσιακά γεμιστά

143

Ένα από τα πιο νόστιμα νηστίσιμα φαγητά, που μπορούμε να φτιάξουμε και αρέσουν πολύ σε όλους, είναι τα παραδοσιακά γεμιστά με ρύζι.

Υλικά

4 ώριμες ντομάτες

4 πιπεριές πράσινες

4 κολοκυθάκια

4 μελιτζάνες φλάσκες

18 κουτ. σούπας κοφτές ρύζι καρολίνα

3 κρεμμύδια ξερά

3 σκελίδες σκόρδο

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

λίγο δυόσμο

1 – 2 πατάτες, κυδωνάτες

1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο

1 κουτ. σούπας κοφτή ντοματοπελτέ

 ¼ κουτ. γλυκού ζάχαρη

•αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε τα λαχανικά και τα τοποθετούμε σ᾿ ένα μεγάλο ταψί. Κόβουμε μία φέτα απ’ την κάθε ντομάτα (καπάκι), προσέχοντας να μείνει ενωμένη, δεν την χωρίζουμε τελείως και μ᾿ ένα κουτάλι αδειάζουμε την ψίχα της. Προσέχουμε ν’ αφήσουμε λίγη σάρκα στη φλούδα για να μην ανοίξουν μετά.

Έπειτα κόβουμε μία φέτα απ’ το πάνω μέρος κάθε πιπεριάς, αφαιρούμε τα σποράκια και κρατάμε το λευκό μέρος τους. Συνεχίζουμε με τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες, κόβοντας από μια λεπτή φέτα, κατά μήκος και με την βοήθεια ενός μαχαιριού, σκάβουμε και αδειάζουμε, το εσωτερικό τους.

Τρίβουμε την ψίχα (το εσωτερικό) των λαχανικών μας σε χοντρό τρίφτη, πολτοποιούμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα κα, μ’ ένα μαχαίρι, ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον δυόσμο. Στο μπολ που έχουμε τρίψει τα λαχανικά προσθέτουμε, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, το ρύζι (αφού το πλύνουμε), τον πελτέ, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι, τα 2/3 από το λάδι και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε μέσα στις ντομάτες από μια πρέζα ζάχαρη και μ᾿ ένα κουτάλι, γεμίζουμε κάθε λαχανικό, χωρίς να το βγάλουμε από το ταψί, μέχρι πιο κάτω από το χείλος, γιατί με το ψήσιμο θα φουσκώσει το ρύζι.

Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια, τις τοποθετούμε στο ταψί ανάμεσα στα γεμιστά, περιχύνουμε με το  υπόλοιπο ελαιόλαδο που κρατήσαμε και αλατοπιπερώνουμε ελαφρά.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις, για 1 ώρα και 30΄ περίπου, έως ότου ροδίσουν τα γεμιστά μας και μείνουν με το λάδι τους, χωρίς να βάλουμε καθόλου νερό, γιατί θα βγάλουν τα λαχανικά.

Αφήνουμε το φαγητό μας να σταθεί για μια ώρα περίπου και το σερβίρουμε*.

* Τα γεμιστά κρύα για πάρα πολύ κόσμο, είναι καλύτερα! Προσυπογράφουμε κι εμείς!

bluestarferries