Αρχική Business Ν. Δημελά! Καπετάνισσα και Παριανή! (BINTEO)

Ν. Δημελά! Καπετάνισσα και Παριανή! (BINTEO)

6

Όταν ακούμε για επαγγέλματα της θάλασσας αυτόματα το μυαλό μας πηγαίνει στο αρσενικό φύλο, αφού από τα μεγάλα καράβια μέχρι τα καΐκια και τα καρνάγια το ανδρικό φύλο κυριαρχεί…

Μόνο, που δεν είναι ο κανόνας, αφού αν επισκεφτείς το καρνάγιο  στον Αϊ Γιάννη Δετη, θα συναντήσεις μια γυναίκα για την οποία η λίστα με τις λέξεις που μπορούν να την περιγράψουν είναι ατελείωτη… Ο λόγος για την Νεφέλη Δημελά, την καπετάνισσα της καρδιάς μας!

Η Νεφέλη, με καταγωγή από την Πάρο, γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε μέσα στη θάλασσα. Όταν ήταν μερικών ημερών ακόμα ταξίδευε με τους γονείς της. Σπούδασε στο Λονδίνο, μηχανολόγος- μηχανικός και παρέμεινε εκεί για 10 χρόνια. Δεν ήταν όμως η σχολή των ονείρων της… Εκείνη ονειρευόταν τη σχολή εμποροπλοιάρχων όμως ο πατέρας της (καπετάνιος παλαιάς κοπής και πολύ σκληροπυρηνικός) όπως μας είπε η ίδια, δε δέχτηκε να στείλει εκεί το «κοριτσάκι του», έχοντας στο μυαλό του τα όσα πέρασε εκείνος ταξιδεύοντας στις θάλασσες του κόσμου.

Τα χρόνια πέρασαν και η Νεφέλη πήρε την απόφαση να έρθει μόνιμα στην Πάρο. Την ρωτάω πως επέλεξε τη θάλασσα, Και μου απαντάει με χαμόγελο: «Δεν ξέρω αν την επέλεξα ή με επέλεξε εκείνη!». Πήρε το σκάφος του πατέρα της, ένα υπέροχο ξύλινο σκαρί ιστορικής αξίας και το εκμεταλλεύτηκε ως τουριστικό κάνοντας ημερήσιες εκδρομές. Πολλές δυσκολίες στην πορεία μέσα στη δουλειά, όμως παρόλα αυτά, τίποτα δεν ήταν αρκετό για να την κρατήσουν μακριά από τη θάλασσα!

Σήμερα ακομπλεξάριστη, περήφανη, όμορφη και γλυκιά, μας μιλάει για τη ζωή της στο καρνάγιο, για τη σκληρή δουλειά σε αντίξοες συνθήκες τις περισσότερες φορές. Καθημερινά φροντίζει ξύλινα σκάφη τα οποία λατρεύει. Παράλληλα, κάνει ενημερώσεις, συζητάει και απαντάει –μέσω διαφόρων προγραμμάτων- σε απορίες μαθητών όλων των ηλικιών στην Ελλάδα, για ό,τι αφορά τα ναυτικά επαγγέλματα. Παράλληλα, βοηθάει στο να κρατηθούν ζωντανές ναυτικές παραδώσεις που κινδυνεύουν να χαθούν στον χρόνο! Επόμενος στόχος της είναι ένα υπερατλαντικό ταξίδι με ιστιοπλοϊκό!

Η Νεφέλη, είναι μια από τις περιπτώσεις γυναικών που σου αποδεικνύει έμπρακτα ότι οι γυναίκες μπορούν να κάνουν τα πάντα καταρρίπτοντας κάθε κοινωνικό και πατριαρχικό στερεότυπο, σε ό,τι αφορά το «ασθενές φύλο»!

Μια κουβέντα μαζί της θα πείσει και θα λύσει κάθε απορία. Μια βόλτα εν πλω με εκείνη οδηγό σίγουρα θα σας κάνει να ερωτευτείτε λίγο παραπάνω το υπέροχο νησί μας. Την Πάρο!

criosparos

bluestarferries

goldenstarferries

jmconstructions