Ο μπακαλιάρος κροκέτα είναι ένας τραγανός μεζές με ωραιότατη κρούστα, που αρέσει πολύ σε μικρά και μεγάλα παιδιά…
Υλικά
500 γραμ. μπακαλιάρος καθαρισμένος και ξαλμυρισμένος
2 κρεμμύδια ξερά τριμμένα
4 – 5 κρεμμυδάκια χλωρά ψιλοκομμένα
½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
½ ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
1 κουτάκι μπύρα (330 ml)
250 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 αυγό
αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια και τον τοποθετούμε σε μπολ με νερό που να τον σκεπάζει. Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για 12 – 24 ώρες, αλλάζοντας το νερό κάθε 3 – 4 ώρες, τουλάχιστον πέντε φορές. Όσο πιο συχνά αλλάζουμε το νερό, τόσο πιο γρήγορα θα ξαλμυρίσει. Στη συνέχεια τον αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσει καλά, τραβάμε κι αφαιρούμε το δέρμα και τυχόν κόκκαλα, που υπάρχουν.
Με τα δάχτυλά μας, μαδάμε τον μπακαλιάρο σε ίνες, τον βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε μέσα το αυγό, ελαφρά χτυπημένο και την μπύρα. Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από αλεύρι και προσθέτουμε αλάτι, αν χρειάζεται. Ρίχνουμε λίγο – λίγο το αλεύρι με ένα κουτάλι και ανακατεύουμε μέχρι να φτιάξουμε έναν σφιχτό χυλό.
Σκεπάζουμε το μπολ με τον χυλό και το βάζουμε στο ψυγείο, για τουλάχιστον 20 λεπτά για να ενωθούν οι γεύσεις. Βρέχοντας ένα κουτάλι με νερό, παίρνουμε κουταλιές από τον χυλό και τις ρίχνουμε στο καυτό λάδι. Τηγανίζουμε τις κροκέτες, μέχρι να ροδίσουν και από τις δυο πλευρές.
Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί, να απορροφήσει το πολύ λάδι και να στραγγίσουν. Τις σερβίρουμε με πατάτες σκορδαλιά.