Ένας ψευτομουσακάς, για όσους και όσες εν όψη καλοκαιριού κάνουν δίαιτα αλλά κα για τους λάτρεις του τόνου.
Υλικά για 4-6 άτομα
- 3 φλάσκες μελιτζάνες μέτριες
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι κόκκινο, μέτριο, ψιλοκομμένο
- 2 κονσέρβες τόνου, σε άλμη, στραγγισμένες καλά
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. μπαχάρι, φρεσκοτριμμένο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 3 αυγά
- 250 γρ. γιαούρτι, στραγγιστό
- 1 φλ. γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
Εκτέλεση
- Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε ροδέλες. Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε 30 λεπτά στο σουρωτήρι. Τις ξεπλένουμε, τις στύβουμε και τις στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
- Τις βάζουμε σε καυτό αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να πάρουν χρώμα και να εξατμιστούν όλα τα υγρά τους.
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε λίγο λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Ρίχνουμε και τον τόνο, τα γυρνάμε 2-3 βόλτες, προσθέτουμε τον πελτέ, το μαϊντανό, πιπέρι και μπαχάρι και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 7-8 λεπτά.
- Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το γιαούρτι, αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι και ανακατεύουμε.
- Σε ένα πυρίμαχο σκεύος απλώνουμε τις μισές μελιτζάνες. Από πάνω απλώνουμε τον τόνο, βάζουμε μια δεύτερη στρώση μελιτζάνες και περιχύνουμε με το μείγμα του γιαουρτιού.
- Πασπαλίζουμε με μπόλικο τριμμένο τυρί και ψήνουμε τον μουσακά στο φούρνο για περίπου 45 λεπτά.
Σημ.
- Αντί για γιαούρτι με αυγά, μπορείτε να καλύψετε τις μελιτζάνες με έναν πουρέ πατάτας.
- Αν προτιμάτε τον τόνο λευκό, βάλτε στη σάλτσα του αντί για πελτέ μουστάρδα και 1 κουταλιά κάππαρη ξαρμυρισμένη.
Πηγή: «Ο Μεγάλος Ερωτικός»