Αρχική Things to do «Με Οδηγό το Διαβήτη», στην Αντίπαρο

«Με Οδηγό το Διαβήτη», στην Αντίπαρο

5

Έξι προορισμοί, εκατοντάδες μετρήσεις και περισσότερα από 700 ραντεβού στις ειδικότητες που έλαβαν μέρος στην αποστολή είναι ο απολογισμός της 9ης Εκστρατείας της ΑΜΚΕ «Με Οδηγό το Διαβήτη», ταξίδεψε σε έξι απομακρυσμένα νησιά των νοτίων Κυκλάδων για να προσφέρει δωρεάν εξετάσεις, να διαγνώσει εγκαίρως προβλήματα υγείας και να διαδώσει το μήνυμα της πρόληψης.

Το ιστιοπλοϊκό της ΑΜΚΕ «Με Οδηγό το Διαβήτη» έριξε άγκυρα και στην Αντίπαρο και ανέδειξε για μια ακόμη φορά το κενό στην παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας στα απομακρυσμένα νησιά, καθώς βρέθηκαν ασθενείς που είχαν διαβήτη αλλά δεν το γνώριζαν και περιστατικά αρρύθμιστων ασθενών.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι οι κάτοικοι αυτών των μακρινών και απομονωμένων νησιών βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε τέτοιες πρωτοβουλίες για να εξεταστούν, αφού στο ερώτημα “κάθε πότε κάνετε εξετάσεις;”, μια πολύ συχνή απάντηση ήταν “όποτε έρχονται γιατροί”.

Η ομάδα προσέφερε προληπτικές εξετάσεις διαβήτη, σπιρομετρήσεις, οφθαλμολογικές εξετάσεις, ποδολογική φροντίδα και αντιμετώπισε χρόνια και έκτακτα προβλήματα υγείας σε νησιώτες ηλικίας από 3 έως 91 ετών, που ανταποκρίθηκαν με μεγάλη λαχτάρα και προσμονή στο κάλεσμα της ΑΜΚΕ Με Οδηγό το Διαβήτη.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα άτομα με διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα, που αποτελούν τους “δολοφόνους” του σύγχρονου τρόπου ζωής. Τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη έχουν 2-3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, ενώ το ποσοστό των ατόμων με διαβήτη που καταλήγουν από καρδιαγγειακά συμβάματα ξεπερνά το 70%. Παράλληλα, ο πνευμονολόγος ενημέρωνε τους καπνιστές για τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του πνεύμονα, αλλά και για τον εμβολιασμό, κυρίως κατά του πνευμονιόκοκκου και της γρίπης.

Τέλος, στην αποστολή έλαβαν μέρος οι:

Λέπουρας Αντώνιος, Παθολόγος – Διαβητολόγος, Διευθυντής Διαβητολογικής Κλινικής και Διαβητολογικού Κέντρου Metropolitan General

Δρ Δρόσος Τσαβλής, Πνευμονολόγος, ΜD, MSc, PhD

Χαρακίδας Αντώνιος, Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης

Βασιλείου Λένα, Ποδολόγος – τ. Συνεργάτης Γ.Ν.Α. Ο Ευαγγελισμός

Ιωαννίδης Ευριπίδης, Νοσηλευτής.

criosparos

bluestarferries

goldenstarferries

jmconstructions