Αρχική food Κουνέλι λαδορίγανη με πατάτες

Κουνέλι λαδορίγανη με πατάτες

46

Το σημερινό μενού περιλαμβάνει μία συνταγή με κουνέλι. Πρόκειται για ένα κρέας που το αγαπάω ιδιαίτερα, καθώς εκτός από νόστιμο, δεν έχει λιπαρά και είναι πιο θρεπτικό από το κοτόπουλο!

Βέβαια μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους και όχι μόνο στιφάδο, όπως αυθόρμητα μας έρχεται στο μυαλό. Έτσι σήμερα το μαγειρεύω λαδορίγανη στην κατσαρόλα, με απλά υλικά και περιορισμένη χρήση μπαχαρικών, όπως ακριβώς θα το μαγείρευε στο σπίτι και η γιαγιά.

Υλικά

1 κουνέλι (περίπου 2 κιλά)

1 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι

½  φλ. λευκό κρασί

½ κ. γλ. μοσχοκάρυδο

½  κ. γλ. γαρύφαλλο τριμμένο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1 κ. σ. ρίγανη

αλάτι και πιπέρι

5 μεγάλες πατάτες κομμένες

1 φλ. ξύδι

Εκτέλεση

Κόβουμε το κουνέλι σε μερίδες, το πλένουμε και το μαρινάρω σε ξύδι για 2 ώρες. Μετά το ξεπλένουμε.

Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, σοτάρω το κουνέλι μέχρι να ροδίσει καλά. Προσθέτω το κρεμμύδι, το σκόρδο, και σοτάρω για λίγο  και σβήνω με ½  φλ. κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ (περίπου 1′-2′), προσθέτω, το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλλο, την ρίγανη, το αλάτι, το πιπέρι, νερό μέχρι να σκεπαστεί το κρέας και βράζω σε μέτρια φωτιά για 1 ½ ώρα.

Σε άλλη κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, τηγανίζω τις πατάτες μέχρι να κάνουν μια κρούστα επιφανειακά  και τις αποσύρω.

Μόλις περάσει 1 ½ ώρα, αφαιρώ από την κατσαρόλα το κουνέλι και ρίχνω στη σάλτσα τις πατάτες και βράζω μέχρι να γίνουν οι πατάτες (15′-20′), χωρίς να ανακατέψω την κατσαρόλα. Απλά την ανακινώ για να μη διαλυθούν οι πατάτες.

Σημ. Το ξύδι δεν χρειάζεται να σκεπάσει το κουνέλι όταν το μαρινάρουμε. Απλώς πρέπει να το ανακατέψουμε δυο-τρεις φορές.

Πηγή: «Ο Μεγάλος Ερωτικός»        

bluestarferries