Αγαπημένο παραδοσιακό πιάτο του χειμώνα, οι λαχανοντολμάδες έχουν τον τρόπο τους στο δίπλωμα και το μαγείρεμα για να μην ανοίξουν.
Υλικά
1 μεγαλούτσικο λάχανο
Για τον κιμά
800 γρ κιμά χοιρινό
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 καρότο τριμμένο
1 φλιτζανάκι ρύζι γλασέ
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι πιπέρι
Για τη σάλτσα
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
1 καρότο τριμμένο
Ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
Αλάτι πιπέρι
Κανέλα τριμμένη
Παρασκευή φαγητού
- Κόβω το χοντρό κοτσάνι από το λάχανο και το βράζω μέχρι να μαλακώσει αρκετά και να βγαίνουν εύκολα τα φύλλα του για τύλιγμα.
- Σε ένα μπολ βάζω τα υλικά του κιμά και ανακατεύω καλά.
- Αφού το λάχανο έχει βράσει το έχω βγάλει στο σουρωτήρι και αρχίζω να βγάζω τα φύλλα του.
- Παράλληλα σε ένα κατσαρολάκι βάζω ελαιόλαδο κρεμμύδι καρότο και σοτάρω, ύστερα ρίχνω το κονκασέ αλάτι πιπέρι κανέλα και περίπου 3 ποτήρια νερό.
- Σε κάθε φύλλο βάζω περίπου μιάμιση κουταλιά της σούπας γέμιση από τον κιμά μου και αρχίζω και τυλίγω καλά το λάχανο και τα κάνω ρολάκια.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ιδανικά με χοντρό πάτο στρώνω τα φύλλα από το λάχανο που έχουν περισσέψει και ό,τι έχει μείνει που πχ ήταν μικρό και δεν έφτανε να τυλιχτεί.
- Βάζω τους λαχανοντολμάδες στη κατσαρόλα.
- Ρίχνω και τη σάλτσα που έφτιαξα και καλύπτω τους ντολμάδες με ένα πιάτο για να μην ανεβαίνουν στην επιφάνεια και διαλύονται.
- Βάζω το μάτι στο δυνατό και όταν δω ότι αρχίζει να παίρνει βράση τότε χαμηλώνω σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και αφήνω να σιγοβράσει περίπου για σαράντα λεπτά.
Tips
Ο τρόπος για να τυλίξετε τους λαχανοντολμάδες -ανεξάρτητα από τη γέμιση- ώστε να μην σας ανοίξουν είναι ο εξής:
Αφού ζεματίσετε τα φύλλα, αφαιρέσετε σκληρά τμήματα και τα κόψετε στα δύο, αν είναι πολύ μεγάλα.