Αρχική food Κοκκινιστοί λαχανοντολμάδες

Κοκκινιστοί λαχανοντολμάδες

95

Αγαπημένο παραδοσιακό πιάτο του χειμώνα, οι λαχανοντολμάδες έχουν τον τρόπο τους στο δίπλωμα και το μαγείρεμα για να μην ανοίξουν.

Υλικά

1 μεγαλούτσικο λάχανο

Για τον κιμά

800 γρ κιμά χοιρινό

1 κρεμμύδι τριμμένο

1 καρότο τριμμένο

1 φλιτζανάκι ρύζι γλασέ

Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

Αλάτι πιπέρι

Για τη σάλτσα

1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ

1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο

1 καρότο τριμμένο

Ελαιόλαδο για το σοτάρισμα

Αλάτι πιπέρι

Κανέλα τριμμένη

Παρασκευή φαγητού

  • Κόβω το χοντρό κοτσάνι από το λάχανο και το βράζω μέχρι να μαλακώσει αρκετά και να βγαίνουν εύκολα τα φύλλα του για τύλιγμα.
  • Σε ένα μπολ βάζω τα υλικά του κιμά και ανακατεύω καλά.
  • Αφού το λάχανο έχει βράσει το έχω βγάλει στο σουρωτήρι και αρχίζω να βγάζω τα φύλλα του.
  • Παράλληλα σε ένα κατσαρολάκι βάζω ελαιόλαδο κρεμμύδι καρότο και σοτάρω, ύστερα ρίχνω το κονκασέ αλάτι πιπέρι κανέλα και περίπου 3 ποτήρια νερό.
  • Σε κάθε φύλλο βάζω περίπου μιάμιση κουταλιά της σούπας γέμιση από τον κιμά μου και αρχίζω και τυλίγω καλά το λάχανο και τα κάνω ρολάκια.
  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ιδανικά με χοντρό πάτο στρώνω τα φύλλα από το λάχανο που έχουν περισσέψει και ό,τι έχει μείνει που πχ ήταν μικρό και δεν έφτανε να τυλιχτεί.
  • Βάζω τους λαχανοντολμάδες στη κατσαρόλα.
  • Ρίχνω και τη σάλτσα που έφτιαξα και καλύπτω τους ντολμάδες με ένα πιάτο για να μην ανεβαίνουν στην επιφάνεια και διαλύονται.
  • Βάζω το μάτι στο δυνατό και όταν δω ότι αρχίζει να παίρνει βράση τότε χαμηλώνω σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και αφήνω να σιγοβράσει περίπου για σαράντα λεπτά.

Tips

Ο τρόπος για να τυλίξετε τους λαχανοντολμάδες -ανεξάρτητα από τη γέμιση- ώστε να μην σας ανοίξουν είναι ο εξής:

Αφού ζεματίσετε τα φύλλα, αφαιρέσετε σκληρά τμήματα και τα κόψετε στα δύο, αν είναι πολύ μεγάλα.

bluestarferries