Το αγαπημένο ψάρι, κέφαλος, μπορούμε να το ψήσουμε, να το τηγανίσουμε, ή να τον κάνουμε βραστό. Όμως ο κέφαλος στον φούρνο είναι κάτι άλλο…
Κέφαλος με πατάτες στο φούρνο
Υλικά
1 κέφαλος (περίπου 1 κιλό)
4 πατάτες
1 κρεμμύδι σε φέτες
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 καρότο σε κύβους
δεντρολίβανο
ρίγανη
½ λεμόνι (το χυμό του)
½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο
½ κρασοπότηρο νερό
αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τον κέφαλο αφαιρώντας τα λέπια, τα πτερύγια, τα εντόσθια και τη μαύρη μεμβράνη από μέσα. Τον πλένουμε καλά, τον βάζουμε σ᾿ ένα πυρέξ, ή ταψάκι και τον αλατοπιπερώνουμε καλά και μέσα στην κοιλιά του.
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες, τις κόβουμε πιο μεγάλες από τηγανιτές και τις βάζουμε σ᾿ ένα μπολ, μαζί με τα κρεμμύδια και τα σκόρδα.
Περιχύνουμε το φαγητό με το λάδι, το χυμό λεμονιού, πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και βάζουμε το δεντρολίβανο. Ρίχνουμε το νερό σε μια άκρη και ψήνουμε, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C στις αντιστάσεις, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν οι πατατούλες.