Μια υπέροχη και λαχταριστή συνταγή, κατσικάκι στο φούρνο με ρύζι, που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία.
Υλικά
- 1 Κατσικίσιο μπούτι 2 ½ κιλά περίπου σε μερίδες
- 5 σκελίδες σκόρδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- ½ κ. γλ. δυόσμο
- Τα 2/3 από ένα μικρό σακκουλάκι (500γρ.) ρύζι Καρολίνα
- Αλάτι-πιπέρι
- Το χυμό από 2 λεμόνια
- 3 κ. σ. βούτυρο (αγελάδας ή γάλακτος)
- πρόβειο ή αγελαδινό γιαούρτι, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά το κρέας.
- Το χαράζουμε σε διάφορα σημεία και βάζουμε το σκόρδο σε χοντρές φέτες μαζί με αλάτι και πιπέρι..
- Το τοποθετούμε σε ένα βαθύ ταψί, στο οποίο ρίχνουμε, 3 ποτήρια νερό, μισό ποτήρι ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, το βούτυρο, το κρεμμύδι, το χυμό από 2 λεμόνια και τον δυόσμο.
- Το ψήνουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για 2 ώρες περίπου γυρίζοντας αρκετές φορές το κρέας για να ψηθεί καλά.
- Τέλος ρίχνουμε και το ρύζι προσθέτοντας 2-3 ποτήρια νερό και λίγο αλάτι μέσα στο νερό. Μόλις το ρύζι ρουφήξει τα υγρά το φαγητό είναι έτοιμο.
- Σερβίρουμε, προαιρετικά, με γιαούρτι.
Πηγή: «Ο Μεγάλος Ερωτικός»