Σε καθημερινή βάση καταπίνουμε μεγάλες ποσότητες μικροπλαστικών γεγονός που έχει σοβαρές μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία μας, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Greenpeace, Νίκο Χαραλαμπίδη.
Όπως εξήγησε τα μικροπλαστικά και οι άλλες τοξικές ουσίες που καταπίνουμε επηρεάζουν από μέσα τον οργανισμό μας, έχοντας επιπτώσεις ακόμα και στον μεταβολισμό.Τόσο το νερό βρύσης όσο και το εμφιαλωμένο νερό περιέχουν μικροπλαστικά, αλλά το πρώτο έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα. Σύμφωνα με τα ευρήματα, καταπίνουμε κάθε εβδομάδα μέχρι 5 γραμμάρια μικροπλαστικών.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι εάν και στο παρελθόν επικρατούσε η αντίληψη ότι το πρόβλημα με τα μικροπλαστικά είναι κυρίως μηχανικό, λόγω της ύπαρξης των μικροσωματιδίων μέσα στο σώμα, πλέον οι ερευνητές έχουν αρχίσει να διαπιστώνουν πως χημικές ουσίες που απελευθερώνουν τα μικροπλαστικά επηρεάζουν το παχύ έντερο και συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
«Με βάση τις μετρήσεις που έχουμε στην Ελλάδα – με βάση τα δικά μας δεδομένα για το τι παράγει η χώρα – έχουμε κάθε χρόνο μερικές χιλιάδες επιπλέον πρόωρους θανάτους λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Αυτό είναι κάτι το οποίο έρχεται και κάθεται πάνω από οτιδήποτε συζητάμε για τα πλαστικά», κατέληξε ο γενικός διευθυντής της Greenpeace.