Αρχική Travel Κανονικά μπαίνουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στα πλοία

Κανονικά μπαίνουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στα πλοία

14

Μετά από μήνες ομηρίας στην αγορά, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ξεκαθάρισε το καθεστώς για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στα πλοία.

Η αναστάτωση είχε ξεκινήσει όταν το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής είχε βγάλει τον Νοέμβριο του 2023 μία εγκύκλιο  που έγραφε ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν μπορούσαν να μεταφερθούν με πλοίο, παρά μόνο με παρουσία συνοδού. Αυτό «μεταφραζόταν» ότι μία ετ. ενοικίασης αυτοκινήτων δεν μπορούσε να μεταφέρει τα αυτοκίνητά της μαζικά σε νησί. Ακόμα, οι κάτοικοι των νησιών που είναι κάτοχοι ηλεκτρικού ή plug in hybrid αυτοκινήτου δεν μπορούσαν να το στείλουν μόνο του για service ή επισκευή, αλλά έπρεπε να το συνοδεύσουν.

Το ξεκαθάρισμα

Η νέα εγκύκλιος λύνει το πρόβλημα της μεταφοράς των ηλεκτρικών αυτοκινήτων με πλοίο καθώς επιτρέπει την μετακίνηση των ηλεκτρικών και plug in hybrid αυτοκινήτων με πλοίο, θέτοντας απλά προϋποθέσεις.

Δηλαδή, για να μπει ένα ηλεκτρικό ή plug in hybrid αυτοκίνητο σε πλοίο θα πρέπει το ποσοστό φόρτισης να μην ξεπερνά το 40%. Όσον αφορά τη φόρτιση από κάποια διαθέσιμη πρίζα του πλοίου, η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει ότι αυτό δεν επιτρέπεται.

Η νέα εγκύκλιος προβλέπει και το ενδεχόμενο μεταφοράς ηλεκτρικού ή plug in hybrid αυτοκινήτου που έχει υποστεί ζημιά. Όπως η ή εγκύκλιος αναφέρει «σε περίπτωση ζημιάς με ασάφεια ως προς τη βλάβη ή όχι του συσσωρευτή (μπαταρία), το όχημα δεν θα φορτώνεται και δεν θα μεταφέρεται. Η ευθύνη για την διασφάλιση ότι στο όχημα δεν υφίσταται βλάβη ή ζημιά στους συσσωρευτές του βαρύνει αποκλειστικά τους κατόχους των οχημάτων αυτών και ο πλοιοκτήτης δύναται να το εξασφαλίζει με όποιο τρόπο αυτός ορίσει».

criosparos

bluestarferries

goldenstarferries

jmconstructions