Αρχική Business Η επένδυση σε ακίνητο στην Πάρο διπλασιάζει γρήγορα την τιμή αγοράς του

Η επένδυση σε ακίνητο στην Πάρο διπλασιάζει γρήγορα την τιμή αγοράς του

9

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το δίκτυο αγγελιών «Σπιτόγατος» για ακίνητα και σε πανελλαδική έρευνα με τη συμμετοχή άνω των 10.000 χρηστών του δικτύου, η Πάρος βρίσκεται στο top 5 των δημοφιλέστερων προορισμών για αγορά εξοχικών κατοικιών.

Η τάση που αναφέρεται αφορά αυτή τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο όπου παραδοσιακά κάθε χρόνο ξεκινά και η υψηλή σεζόν για πωλήσεις δεύτερης κατοικίας.

Στην πρώτη πεντάδα, για την αγορά β’ κατοικίας, βρίσκονται ακόμα η Σαντορίνη, η Κέρκυρα η Μύκονος και η Σκόπελος.

Η Πάρος, που σταθερά τα τελευταία χρόνια βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις υποψηφίων αγοραστών έχει σημειώσει τα τελευταία έξι χρόνια αύξηση πάνω από 100%, με πάνω από 4.500 ευρώ ανά τ.μ., ξεπερνώντας πλέον τη Σαντορίνη.

Σε δημόσια δήλωσή του ο κ. Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος, επίτιμος πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής, πρώην ορκωτός εκτιμητής και επιστημονικός σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων SOLUM Property Solutions, σημειώνει:

«Οι επενδύσεις ξένων σε ακίνητα έφτασαν το 2023 τα 2,1 δισ. περίπου, με τους ενδιαφερομένους από το εξωτερικό να εξακολουθούν να έχουν την Ελλάδα στο ραντάρ τους, αφού, παρά την άνοδο των τιμών των ακινήτων τα τελευταία χρόνια, παραμένει πιο φθηνή σε σύγκριση με άλλους ευρωπαϊκούς μεσογειακούς προορισμούς».

Επίσης, η εταιρεία παροχής κτηματομεσιτικών και νομικών υπηρεσιών «Εlxis», υποστηρίζει:

«Για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, οι Έλληνες έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στην αγορά εξοχικών κατοικιών. Εξέλιξη ενδεικτική του μεγάλου αγοραστικού ενδιαφέροντος, ιδίως αν ληφθεί υπόψη και το ότι η Elxis προωθεί ελληνικά ακίνητα σχεδόν αποκλειστικά σε αγοραστές από χώρες της Δυτικής Ευρώπης, όπως για παράδειγμα η Γερμανία, η Ολλανδία, όπου και η έδρα της εταιρείας, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστρία, η Γαλλία και η Ελβετία (…). Πρόκειται για υποψήφιους αγοραστές που κινούνται σε σπίτια υψηλής αισθητικής, τα οποία πωλούνται από τα σχέδια σε τιμές που κινούνται μεταξύ 250.000 και 350.000 ευρώ, χωρίς να έχουν ως αποκλειστικό τους μέλημα την πολύ χαμηλή τιμή».

Η μέση τιμή ανά τ.μ.*

Μύκονος 6.746

Πάρος 4.528

Σαντορίνη 4.190

Κέρκυρα 2.074

Σκόπελος 1.829

Ηράκλειο Κρήτης 1.522

* Οι τιμές προέρχονται από το δίκτυο αγγελιών «Σπιτόγατος», με πάνω από 3 εκατομμύρια μηνιαίους επισκέπτες που βλέπουν περισσότερες από 100 εκατομμύρια σελίδες τον μήνα.

Η άνοδος των ακινήτων στην Πάρο

Κατά την περίοδο 2018-2024 οι τιμές η μέση τιμή για αγορά κατοικιών στην Πάρο όπως γράψαμε παραπάνω διαμορφώνεται σε επίπεδο πάνω από 4.500 ευρώ ανά τ.μ., με βάση πάντα τις δημοσιευμένες αγγελίες. Η άνοδος είναι εντυπωσιακή (108%), καθώς το 2018 η τιμή ανά τ.μ. ήταν στα 2.177 ευρώ.

Αυτή η άνοδος κάνει σαφές, ότι πλέον, στην Πάρο, δεν είναι μόνο οι αγοραστές που αναζητούν εξοχική κατοικία και εκ της ζήτησης αυξάνονται οι τιμές, αλλά είναι ολοφάνερο ότι υπάρχει ένα “χρηματιστήριο” στο οποίο όλο και περισσότεροι επενδυτές αγοράζουν ακίνητα με στόχο τη μεταπώλησή τους οι οποίες (εκ του αποτελέσματος), διπλασιάζουν τιμή αρκετά γρήγορα.

deya-parou

criosparos

bluestarferries

goldenstarferries

jmconstructions