Η ελληνική παράδοση ορίζει πως την ημέρα της 25ης Μαρτίου, της διπλής θρησκευτικής και εθνικής γιορτής της Ελλάδας, το οικογενειακό τραπέζι έχει ως κύριο φαγητό μπακαλιάρο με σκορδαλιά.
Η ημέρα του Ευαγγελισμού είναι μια χαρμόσυνη εορτή μέσα στην περίοδο του πένθους της Σαρακοστής και επειδή είναι θεομητορική εορτή, αφιερωμένη στην Παναγία καταλύεται η νηστεία της Σαρακοστής και έτσι, καταλύονται το ψάρι, το έλαιο και ο οίνος.
Οι λόγοι που καθιέρωσαν τον μπακαλιάρο στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου ήταν καθαρά οικονομικοί και πρακτικοί. Στην ηπειρωτική χώρα οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να προμηθεύονται φρέσκα ψάρια με την ευκολία που μπορούσαν τα νησιά και οι παράκτιες περιοχές.
Έτσι, ο παστός μπακαλιάρος, που μπορούσε να διατηρηθεί εκτός ψυγείου, ήταν η καλύτερη λύση και, επιπλέον ήταν πολύ φθηνός, γεγονός που τον έκανε ιδιαίτερα προσιτό σε όλους. Επειδή δε, ο παστός μπακαλιάρος έχει πολλή αλάτι, που ανεβάζει την πίεση, προστέθηκε η σκοραδαλιά που φέρνει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα!