Παγίδα είναι πλέον το φιλοδώρημα για επιχειρήσεις και εργαζομένους εάν δεν τηρηθούν συγκεκριμένοι κανόνες καθώς απόφαση του Αρείου Πάγου ορίζει ότι ακόμα και το μικρό ποσό που αφήνουν πελάτες στον εργαζόμενο, είναι μισθός.
Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εστιατόρων, Γιώργος Κουράσης δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι σύμφωνα με την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, το φιλοδώρημα θα πρέπει να αποδίδεται στον εργαζόμενο ως μισθός, με κρατήσεις και ασφαλιστικές εισφορές! Το πρόβλημα, όπως περιγράφεται από τον κ. Κουράση, προέκυψε από τη διασύνδεση με τις ταμειακές μηχανές.
Θέτοντας ένα παράδειγμα για να γίνει κατανοητό από τους πελάτες, σε περίπτωση λογαριασμού των 100 ευρώ, που ο πελάτης πληρώνει με κάρτα, ανέφερε επεξηγηματικά: «Εάν αφήσει 10 ευρώ πουρμπουάρ σύμφωνα με την οδηγία του κ. Πιτσιλή από το 2023 για να μην αποτελεί παράβαση για την επιχείρηση στα νέα POS υπάρχει ειδικό κουμπί για να κρατήσει το φιλοδώρημα».
Όπως είπε τα φιλοδωρήματα δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ καθώς αποτελεί εκκρεμή συναλλαγή και στο τέλος του μήνα η επιχείρηση αποδίδει κανονικά στον εργαζόμενο τα φιλοδωρήματα παρακρατώντας τις ασφαλιστικές εισφορές. Όμως εάν δεν τηρηθεί η διαδικασία της ξεχωριστής χρέωσης tips και χτυπηθεί στο POS 110 ευρώ και στην ταμειακή 100 ευρώ τότε θα υπάρχει πρόβλημα καθώς θα υπάρχει διαφορά τζίρου.
Η απόφαση Πιτσιλή
Σε απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, (Α.1088/2023) για την εγκατάσταση και λειτουργία των POS, παρέχονται τεχνικές οδηγίες για τον χειρισμό των φιλοδωρημάτων.
Η απόφαση αναφέρει: «Στην περίπτωση που αποδίδεται στον εργαζόμενο φιλοδώρημα μέσω κάρτας, υπάρχει η δυνατότητα συγκεκριμένης επιλογής καταχώρισης φιλοδωρήματος στο EFTPOS και αυτόνομης εκτέλεσης με την πληκτρολόγηση ποσού φιλοδωρήματος (amount tip) ενώ προβλέπεται υποχρεωτική διαδικασία αποστολών των συναλλαγών αυτών στην ECR».
Επίσης, κατά τους φορολογικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται ειδικά σε επιχειρήσεις εστίασης, οι ελεγκτές, πέραν των άλλων διασταυρώσεων που διενεργούν, ελέγχουν και τον χειρισμό των φιλοδωρημάτων που δίδονται μέσω των POS.