Αρχική Lifestyle Επιστολές ντοκουμέντα της Μαντώς, που ζητάει ισότιμη θέση της γυναίκας

Επιστολές ντοκουμέντα της Μαντώς, που ζητάει ισότιμη θέση της γυναίκας

259

Το υπουργείο Πολιτισμού με την Εφορία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, διοργανώνουν την αρχαιολογική έκθεση με τίτλο «Κυκλαδίτισσες: Άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων».

Η έκθεση, θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στο Μέγαρο Σταθάτου, από τις 12 Δεκεμβρίου 2024 έως τις 4 Μαΐου 2025.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει περίπου 150 έργα, όλα δημιουργίες της τέχνης των Κυκλάδων που χρονολογούνται από την πρώιμη προϊστορία μέχρι τον 17ο αι. και οι οποίες προέρχονται από τις συλλογές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Έργα μοναδικά, τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν ταξιδέψει ποτέ εκτός Κυκλάδων και εκτός Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, ενώ ορισμένα δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ στο κοινό. Παράλληλα, παρουσιάζονται επιλεγμένες κυκλαδικές αρχαιότητες από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Κανελλοπούλου, το Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών αλλά και από σημαντικές ιδιωτικές συλλογές.

Τα εκθέματα αφηγούνται την ιστορία του αρχιπελάγους μέσα από τη ματιά της νησιώτισσας. Παρουσιάζουν άγνωστους ρόλους των γυναικών μέσα στον χρόνο. Αφηγούνται τις γυναικείες μεταβάσεις από τον ρόλο της θεότητας σε εκείνον της μητέρας και αντίστροφα, τη συμμετοχή της στα θρησκευτικά δρώμενα και τη δράση της στο δημόσιο βίο και την ιδιωτική σφαίρα. Ανιχνεύουν τους περιορισμούς που διέπουν τις ιδιότητες των γυναικών στην κοινότητα αλλά και στιγμές από τη χειραφέτησή τους.

Ντοκουμέντα της Μαντώς Μαυρογένους

Έκπληξη της έκθεσης είναι δύο επιστολές της Μαντώς Μαυρογένους, η μία του 1825 προς το Βουλευτικό Σώμα και η δεύτερη προς τον βασιλιά Όθωνα το 1841.

Στην πρώτη επιστολή προσφέρει τα πάντα και την περιουσία της, στη δεύτερη αιτείται να της χορηγηθεί το αριστείον και η Στρατιωτική Προικοδότησις.

Σε μια έμφυλη διάκριση της εποχής της, η Μαντώ ζητάει ισότιμη θέση της γυναίκας και απολαβή δικαιωμάτων: «[…] η Πατρίς, Μεγαλειότατε, δεν ελευθερώθη μόνον από τους άνδρας, αλλά και ελληνίδες επολέμησαν προσωπικώς τον εχθρόν της Πίστεως και της Πατρίδος(…)».

bluestarferries