Υλικά
500 γραμ. γίγαντες
300 γραμ. χωριάτικο λουκάνικο
2 κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
500 γραμ. τριμμένες ντομάτες
1 κουταλιά πελτέ
2-3 κλωνάρια σέλινο
1/2 φλιτζάνι λάδι
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, πάπρικα
Μουλιάζουμε τους γίγαντες από το προηγούμενο βράδυ. Τους ξεπλένουμε, τους βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να πάρουν μια βράση και τους σουρώνουμε. Τους ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με νερό να τους σκεπάζει 3-4 δάχτυλα και τους βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Τους αφήνουμε να κρυώσουν.
Κόβουμε το λουκάνικο φέτες και το βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι. Το σοτάρουμε για 2-3 λεπτά και το βγάζουμε σε πιατέλα. Ρίχνουμε το μισό λάδι στο τηγάνι να ζεσταθεί και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο ψιλοκομμένα για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τον πελτέ και τις τριμμένες ντομάτες, το σέλινο ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι και 1 φλιτζάνι νερό, από αυτό που έβρασαν οι γίγαντες. Βράζουμε τη σάλτσα για 10 λεπτά.
Μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα τους γίγαντες σε ταψί, ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι, τη σάλτσα, ανακατεύουμε και σκορπίζουμε και το λουκάνικο. Πασπαλίζουμε με πιπέρι, πάπρικα και ρίγανη και σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο ή χαρτί ψησίματος. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά για να πάρει χρώμα και να μελώσει το φαγητό.