Αρχική food Διάκριση για το ελαιόλαδο Καμάρανθο Πάρου

Διάκριση για το ελαιόλαδο Καμάρανθο Πάρου

49

Μία πραγματικά μεγάλη διάκριση για την Πάρο αποτελεί το χρυσό βραβείο που απονεμήθηκε στο βιολογικό ελαιόλαδο που παράγεται από την στο Καμάρι της Αγκαιριάς.

Το βραβείο για το συγκεκριμένο ελαιόλαδο απονεμήθηκε στον διεθνή διαγωνισμό ποιότητας ελαιολάδου στο Βερολίνο, για την παραγωγή του 2024, στην κατηγορία υψηλές πολυφαινόλες.

Ο «Berlin Global Olive Oil Awards», αποτελεί ένα διεθνή διαγωνισμό γευσιγνωσίας ελαιολάδων με υψηλά ποιοτικά στάνταρ δοκιμής και αξιολόγησης, που δημιουργεί μια λίστα με τα κορυφαία ελαιόλαδα κάθε χρονιάς, τα «Elite Olive Oils».

Το βιολογικό «Αγρόκτημα Καμάρανθο» βρίσκεται σε μια έκταση 23 στρεμμάτων, στο Καμάρι. Εμπνευστές αυτού του εγχειρήματος, είναι ο Σταύρος Τσάβαλος, μηχανικός του ΕΜΠ, και η Κατερίνα Παπαδημητρίου, φιλόλογος, ζευγάρι στη ζωή, οι οποίοι γνώρισαν και αγάπησαν την Πάρο τη δεκαετία του 1990. Το 2008 αγόρασαν τη δική τους γη στο Καμάρι.

Σκοπός τους ήταν να φτιάξουν ένα αγρόκτημα πολυκαλλιέργειας με σεβασμό στο περιβάλλον, στις φυσικές δυνατότητες του χώρου και στην αυτοφυή βλάστηση της έκτασης, το οποίο και ονόμασαν «Καμάρανθο», συνθέτοντας το όνομα του χωριού με την έννοια της βλάστησης και της ανθοφορίας.

Με μεράκι, εργατικότητα και την πολύτιμη βοήθεια της βασικής τους ομάδας, δημιούργησαν αυτό το επισκέψιμο αγρόκτημα, που στόχο έχει να συγκεντρώσει και να παρουσιάσει τον φυτικό πλούτο του νησιού μας και ευρύτερα του Αιγαιοπελαγίτικου οικοσυστήματος. Να παράγει άριστα καθαρά και βιολογικά ποιοτικά προϊόντα, να λειτουργήσει ως βάση εκμάθησης και εφαρμογής των πιο ενδεδειγμένων σύγχρονων γεωργικών πρακτικών της βιολογικής γεωργίας, καθώς και να αναδείξει ένα μοντέλο βιολογικής πολυκαλλιέργειας μικρής κλίμακας στη βάση των αρχών της περμακουλτούρας (αεικαλλιέργεια) και της βιώσιμης ανάπτυξης του παριανού περιβάλλοντος.

deya-parou

bluestarferries

jmconstructions