Ένα κατ᾿ εξοχήν χειμωνιάτικο φαγητό, ιδανικό για το Κυριακάτικο, αλλά και το γιορτινό τραπέζι σας. Το αρνάκι με διάφορα μυρωδικά και με ελαφρώς ροζέ σάλτσα, είναι συνδυασμός, που η γεύση του θα σας αφήσει άφωνους!
Υλικά
1,5 – 2 κιλά αρνάκι ή κατσικάκι σε μερίδες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένο
4 ματσάκια μυρωδικά (2 καυκαλίδες, 2 μυρώνια), καθαρισμένα.
6 κρεμμυδάκια χλωρά, σε ροδέλες
1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
1 πράσο, σε ροδέλες( το άσπρο μέρος)
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 ματσάκι σέλινο, ψιλοκομμένο
2 κρασοπότηρα κρασί
1 φλ. ελαιόλαδο
2 κ. σ. πάστα ντομάτας
αλάτι / πιπέρι
Για τη σάλτσα αυγολέμονο:
4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
2 λεμόνια (τον χυμό τους)
ζωμό, από το φαγητό
1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα μυρωδικά μας τα τρυφερά μέρη, (τις καυκαλίδες, τα μυρώνια), τα πλένουμε πολύ καλά και τα χοντροκόβουμε. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην
Πλένουμε πολύ καλά το κρέας, το κόβουμε σε μερίδες και το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί.
Ρίχνουμε λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε το κρέας.
Όταν το κρέας σοταριστεί και από τις δυο μεριές, προσθέτουμε το κρεμμύδι. Τα σοτάρουμε για 4΄- 5΄ ακόμη, μέχρι να γίνει διάφανο το κρεμμύδι και έπειτα σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το κρασί, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και τη πάστα διαλυμένη σε νερό. (Το νερό να σκεπάζει το κρέας).
Κλείνουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 50΄- 60΄ περίπου, (εξαρτάται από το πόσο τρυφερό είναι το κρέας) μέχρι να μαλακώσει το κρέας. (Εάν χρειαστεί νερό, προσθέτουμε). Έπειτα προσθέτουμε, τις καυκαλίδες, τα μυρώνια, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, το μαϊντανό, το σέλινο και το πράσο.
Συνεχίζουμε το βράσιμο για 30΄ περίπου ακόμη, μέχρι να μαλακώσουν τα χορταρικά, χωρίς να λιώσουν και να μείνουν με ελάχιστο ζουμάκι.
Χαμηλώνουμε την κουζίνα στο λιγότερο, (για να διατηρηθεί το φαγητό μας ζεστό). Μ᾿ ένα κουτάλι, βγάζουμε ⅔ – 1 κούπα ζουμί, από το φαγητό μας, κι ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.
Το αυγολέμονο
Χωρίζουμε πρώτα τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι και 2 κ.σ. νερό σε σφιχτή μαρέγκα
Έπειτα ρίχνουμε τους κρόκους έναν – έναν, κι όταν απορροφηθούν οι κρόκοι, προσθέτουμε λίγο – λίγο το χυμό λεμονιού και στη συνέχεια το ζωμό, που έχουμε βγάλει απ᾿ το φαγητό. Προσέχουμε, (επειδή είναι καυτός), να τον ρίξουμε λίγο – λίγο και χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, για να μην ψήσουμε τα αυγά και χαλάσουμε το αυγολέμονο.
Σβήνουμε τη φωτιά και περιχύνουμε με το αυγολέμονο το φαγητό. Πιάνουμε με τα δυο μας χέρια την κατσαρόλα και την κουνάμε να ανακατευτεί και να πάει παντού η σάλτσα.
Σερβίρουμε αμέσως για να μην κρυώσει, με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Πηγή: «O Mεγάλος Ερωτικός»