Αρχική Things to do Το ιστορικό της Τυροκομίας στην Πάρο

Το ιστορικό της Τυροκομίας στην Πάρο

5

Η τυροκομία στην Πάρο ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 με την κατασκευή του πρότυπου τυροκομείου του Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Αρχιλόχου. Σκοπός του η εξυπηρέτηση των γαλακτοπαραγωγών της ευρύτερης περιοχής Αρχιλόχου – Μάρπησσας.

Ακολούθησε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών με την κατασκευή του δικού της τυροκομείου στα μέσα της δεκαετίας του 1960 στη θέση Βίντσι. Τυροκόμοι ήταν ο Παναγιώτης Ντούρος από τα Ιωάννινα και ο Φραγκίσκος Βελέντζας (Κωσταντάρας) από τον Κώστο. Εποχές δύσκολες χωρίς δρόμους και μεταφορικά μέσα. Για το σκοπό αυτό η Ένωση προμηθεύτηκε ένα Land Rover (κατάλληλο για τις δύσβατες περιοχές) και προσέλαβε τον Νικόλα Χερουβείμ από τον Κώστο, ως οδηγό, προκειμένου να μεταφέρει το γάλα από τις «μάντρες».

Πολλές φορές, όπως μου είχε εκμυστηρευτεί ο αείμνηστος διευθυντής και πρόεδρος της ΕΑΣ Αναστάσιος Κυλάκος, αναγκαζόταν και ο ίδιος να γυρίζει την Πάρο για να μαζεύει το γάλα. Δυστυχώς το τυροκομείο της ΕΑΣ δεν μακροημέρευσε. Αρχές δεκαετίας του 70 έμελλε να αναστείλει τη δραστηριότητα του.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 ο Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός   Αρχιλόχου λόγω των οικονομικών προβλημάτων που είχαν προκύψει, της παλαιότητας του κτιρίου και της τεχνολογικής του απαξίωσης έφτασε σε αδυναμία συνέχισης της λειτουργίας του μεταβιβάζοντας τη δραστηριότητα του στην ΕΑΣ Πάρου.

Αναλαμβάνοντας τη λειτουργία του Τυροκομείου η Ένωση, αναθερμάνθηκε το ενδιαφέρον των γαλακτοπαραγωγών οι οποίοι από 20 που είχαν απομείνει, έφτασαν  50 το δε γάλα από 200 κιλά ημερήσια έφτασε τα 500-600. Εκτός των άλλων είχε να αντιμετωπίσει και το βραχνά των ποσοστώσεων (πλαφόν ανά παραγωγό) στο αγελαδινό γάλα που ίσχυε τότε, γεγονός που δεν της επέτρεπε να εξυπηρετήσει όπως θα ήθελε τις όλο και αυξανόμενες ανάγκες εισκόμισης.

Οι προαναφερθέντες λόγοι καθώς και το αυξημένο ενδιαφέρον παραγωγών από όλη την Πάρο οδήγησε την Ένωση να ξεκινήσει διαδικασίες για τη δημιουργία του νέου σύγχρονου τυροκομείου στις εγκαταστάσεις της στην Παροικιά. Παράλληλα δε, ξεκίνησε ένα τιτάνιο αγώνα δρόμου προκειμένου να εντάξει σε χρηματοδοτικά προγράμματα την κατασκευή του νέου τυροκομείου και να εξασφαλίσει ατομικές  ποσοστώσεις παράδοσης, διαδικασία πάρα πολύ δύσκολη μιας και στο Εθνικό απόθεμα δεν υπήρχαν οι απαραίτητες ποσότητες για διάθεση.

Η ποσόστωση που κατείχαν οι γαλακτοπαραγωγοί ήταν περίπου 200 τόνοι ετησίως, προκειμένου δε να εξυπηρετούνταν οι ανάγκες και των νέων παραγωγών αλλά και να είναι βιώσιμη η νέα δραστηριότητα έπρεπε να φτάσουμε αισίως τους 600 τόνους ετήσια.

Αμέτρητα τα ταξίδια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Νάξο, Τήνο, Σύρο, προκειμένου να βρεθεί ο κατάλληλος εξοπλισμός, να γίνουν οι επαφές με υπηρεσίες, να δούμε μονάδες ανάλογης δυναμικότητας, αλλά κυρίως να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες ποσοστώσεις.

Το 1998 ξεκίνησε η κατασκευή του νέου τυροκομείου και ολοκληρώθηκε το 2002. Το συνολικό κόστος των κτιριακών υποδομών ανήλθε στο ποσό των 496.722 ευρώ με επιδότηση 298.395 ευρώ από FEOGA K866/90 ο δε μηχανολογικός εξοπλισμός  εντασσόμενος στα ΠΕΠ κόστισε 167.980 ευρώ με επιδότηση 67.192 ευρώ.

Το Φλεβάρη του 2002 τίθεται σε λειτουργία το νέο τυροκομείο της ΕΑΣ και παράγει εκτός της φημισμένης γραβιέρας, μια σημαντική γκάμα προϊόντων όπως το Κεφαλάκι Πάρου (κεφαλοτύρι),το λευκό τυρί (αγελαδινή φέτα) τη γνωστή σε όλους ξινομυζήθρα και μυζήθρα, παραδοσιακό γιαούρτι και φρέσκο βούτυρο    προσπαθώντας να διατηρήσει τις παραδοσιακές αρχές τυροκόμησης βελτιωμένες με τον απαραίτητο εξοπλισμό και με τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής στην παραγωγή.

Η εκτατικής μορφής κτηνοτροφία της Πάρου, η ταχεία μεταφορά του φρεσκοαρμεγμένου γάλακτος η άριστη τεχνογνωσία και τεχνολογία των ανθρώπων του Συνεταιρισμού εγγυώνται την υψηλή ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων και τη μοναδικότητα της γεύσης τους.

Μεγάλο ρόλο βέβαια στην ποιότητα παίζει εκτός του μοναδικού μικροκλίματος της Πάρου, το σιτηρέσιο των ζώων που βασίζεται στο παριανό κριθάρι και δευτερευόντως σε φυσικές ζωοτροφές όπως πίτυρα, βαμβακόπιτα, καλαμπόκι και ζαχαρόπιτα.

Ο Συνεταιρισμός φροντίζει να προμηθεύει τα μέλη του και ιδιαίτερα τους γαλακτοπαραγωγούς με άριστης ποιότητας ζωοτροφές και γεωργικά εφόδια έχοντας εξασφαλίσει για τις ζωοτροφές επιδότηση των μεταφορικών τους, με αποτέλεσμα να τις καθιστά οικονομικότερες προς όφελος των μελών του. Αξίζει  να σημειωθεί ότι η Ένωση Πάρου είχε πρωτοστατήσει σε αυτή τη διαδικασία εξασφαλίζοντας σημαντικές ποσότητες ζωοτροφών, με ένα κόστος όμως, που όσο αυξανόταν οι ποσότητες, γινόταν δυσβάστακτο για την ίδια, μιας και ουσιαστικά για μεγάλο χρονικό διάστημα η επιδότηση βάρυνε το ταμείο της μέχρι να της επιστρέψει το υπουργείο Γεωργίας το δαπανηθέν ποσόν.

Τάκης Αποστολόπουλος

Τεχνολόγος Τροφίμων

Πρώην προϊστάμενος Τυροκομείου Αγροτικού Συν/σμού

criosparos

bluestarferries

goldenstarferries

jmconstructions