Το γκούλας είναι σούπα ή μαγειρευτό με κρέας και λαχανικά καρυκευμένα με πάπρικα, κι άλλα μπαχαρικά. Με προέλευση από την Ουγγαρία, το γκούλας καταναλώνεται κυρίως στην κεντρική Ευρώπη αλλά και σε άλλα μέρη της ηπείρου μας. Είναι ένα από τα εθνικά πιάτα της Ουγγαρίας και σύμβολο της χώρας.
Υλικά για 7 μερίδες
700 γρ. μοσχαρίσιο φιλέτο, κομμένο σε κύβους
400 γρ. πατάτες, κομμένες σε κύβους
100 γρ. καρότα, κομμένα σε ροδέλες
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
200 γρ. ντομάτα κονκασέ
1 κ.γ. κύμινο, τριμμένο
1 κ.σ. πάπρικα, καπνιστή
½ κ.σ. πελτέ ντομάτας
Αλεύρι, για το πασπάλισμα του μοσχαριού
1 lt ζωμό βοδινού
100 ml κόκκινο κρασί
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση συνταγής από τον Γιώργο Τσούλη
Αδειάζουμε σε ένα μπολ το μοσχάρι, το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, το ανακατεύουμε με τα χέρια μας και το αφήνουμε στην άκρη.
Έπειτα, τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και την αφήνουμε να κάψει. Αφού κάψει, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας σε δόσεις από όλες τις πλευρές, μέχρι να πάρει σκούρο χρώμα. Μόλις είναι έτοιμο, μεταφέρουμε το κρέας σε ένα μπολ και το αφήνουμε στην άκρη. Στη συνέχεια, προσθέτουμε στην ίδια κατσαρόλα το κρεμμύδι και το μαγειρεύουμε για 1 λεπτό.
Αμέσως μετά, ρίχνουμε μέσα το μοσχάρι, τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και τα αφήνουμε για 1 λεπτό. Ύστερα, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί.
Μόλις εξατμιστεί, ρίχνουμε στην κατσαρόλα την ντομάτα κονκασέ, το ζωμό, την πάπρικα, το κύμινο, αλατοπιπερώνουμε και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα με κλειστό καπάκι ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Τα τελευταία 30 λεπτά προσθέτουμε μέσα τα καρότα και τις πατάτες.
Τέλος, αλατοπιπερώνουμε εκ νέου σε περίπτωση που δούμε ότι κάτι λείπει από τη σούπα και τη σερβίρουμε ζεστή.tip:
Πρέπει τα λαχανικά να έχουν το ίδιο μέγεθος για να μαγειρευτούν ομοιόμορφα.
tip:
Πρέπει τα λαχανικά να έχουν το ίδιο μέγεθος για να μαγειρευτούν ομοιόμορφα.