Η πανακότα είναι ένα από τα πιο γνωστά ιταλικά γλυκά και το όνομά της σημαίνει «ψημένη κρέμα». Είναι πολύ διαδεδομένο ως έδεσμα σε όλα τα σπίτια των Επτανήσων.
Υλικά
1 λίτρο κρέμα γάλακτος
200 γραμμ. φρέσκο γάλα
5 φύλλα ζελατίνας
70 γραμμ. ζάχαρη άχνη
1 σφηνάκι μαύρο ρούμι
2 φιαλίδια βανίλιας
Συνταγή
Μαλακώνουμε τις ζελατίνες στο γάλα. Ζεσταίνουμε 2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος σε μπεν μαρί μαζί με τη ζάχαρη, το ρούμι και τις βανίλιες.
Προσθέτουμε τις ζελατίνες που έχουν διπλασιαστεί σε όγκο και ανακατεύουμε να διαλυθούν.
Κατεβάζουμε το σκεύος από τη φωτιά και ρίχνουμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος και το γάλα όπου μούλιασαν οι ζελατίνες.
Μοιράζουμε το μείγμα σε μικρές φόρμες και το βάζουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 10 ώρες.
Σερβίρουμε με λιωμένη σοκολάτα ή σιρόπι της αρεσκείας μας.