Με γοργούς ρυθµούς, αλλά µε ελλιπής ενημέρωση από την πλευρά του αρµόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προχωρά το σχέδιο της µεταρρύθµισης των ∆ηµοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (∆ΕΥΑ), αναµένοντας µάλιστα εντός της επόµενης εβδοµάδας και τη κοινοποίηση του σχετικού προσχεδίου στην ΚΕ∆Ε και την Ε∆ΕΥΑ προκειµένου να ακολουθήσουν διαβουλεύσεις.
Βεβαίως, οι πληροφορίες αλλά και όλα όσα έρχονται στο «φως» µέσα από τις ανακοινώσεις του Γενικού Γραµµατέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρου Βαρελίδη, φαίνεται πως ο κύβος ερρίφθη… και πλέον λεπτοµέρειες αποµένουν για να ανακοινωθεί το πλαίσιο µε το οποίο θα γίνουν οι συνενώσεις των ∆ΕΥΑ σε όλη τη χώρα.
Στην προκειµένη περίπτωση, σε ότι αφορά την ∆ΕΥΑ Πάρου, αλλά και τις υπόλοιπες ∆ΕΥΑ των Κυκλάδων, θα απορροφηθούν από την ΕΥ∆ΑΠ. Πλέον τούτου, οι υπάρχουσες ∆ΕΥΑ θα λειτουργούν ως τοπικά παραρτήµατα, θα µετονοµασθούν σε ΤΕΥΑ και το διοικητικό συµβούλιο θα αποτελείται από τέσσερις εκπροσώπους της ΕΥ∆ΑΠ και τριών των δήµων.
Επίσης, για την τιµολογιακή πολιτική θα πρέπει να υπάρχει σύµφωνη γνώµη του δήµου, ενώ σε περίπτωση µη οµοφωνίας θα επιλαµβάνεται η Ρυθµιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Τα πάγια των ∆ΕΥΑ θα επιστρέψουν στους οικείους δήµους, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να τα παραχωρήσουν στην ΕΥ∆ΑΠ µετά από αποτίµηση της αξίας τους.
Από εκεί και πέρα, στους βασικούς άξονες της µεταρρύθµισης είναι και η ενεργοποίηση της ΕΥ∆ΑΠ Νήσων ως σύµβουλος στην Κρήτη και τα υπόλοιπα νησιά που θα µείνουν ως έχουν (δεν θα γίνουν αναγκαστικές συνενώσεις), για θέµατα χαµηλής εισπραξιµότητας (µικρότερης του 85%) και εκτέλεσης έργων σε δήµους και ∆ΕΥΑ που δεν έχουν διαχειριστική επάρκεια. Επιπλέον, όπως περιγράφεται, το προσωπικό των ∆ΕΥΑ δεν θα απωλέσει µετά τις συνενώσεις τα εργασιακά και ασφαλιστικά του δικαιώµατα και όπου υπάρχει διαφορά από το ενιαίο µισθολόγιο θα διατηρηθεί ως προσωπική διαφορά, ενώ για τα στελέχη των ∆ΕΥΑ µε θέσεις ευθύνης θα διατηρηθεί το επίδοµα ευθύνης. Σηµειώνεται δε ότι, το προσωπικό των ∆ΕΥΑ που θα µεταφερθεί στις ΕΥ∆ΑΠ – ΕΥΑΘ, θα ενταχθεί στο αντίστοιχο µισθολογικό καθεστώς.
Τέλος, ως περίοδος µετάβασης στο νέο καθεστώς έχει προταθεί ο ένας χρόνος για τις ∆ΕΥΑ, µε δυνατότητα παράτασης και δύο χρόνια για τους δήµους.
«Τι πραγµατικά σχεδιάζει η κυβέρνηση για τη συγχώνευση των ∆ΕΥΑ;»
Σχετική ερώτηση για τη συγχώνευση των ∆ΕΥΑ απηύθυνε -προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Εσωτερικών- η Κοινοβουλευτική Οµάδα της Νέας Αριστεράς, αναφέροντας µεταξύ άλλων:
«Η κυβέρνηση, από τα τέλη του 2023, έχει διατυπώσει την πρόθεσή της για τη συγχώνευση των ∆ηµοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (∆ΕΥΑ), µε την πρόφαση, όπως σηµειώνει η Ε∆ΕΥΑ, της αντιµετώπισης της λειψυδρίας. Χωρίς να έχει καταρτίσει και παραδώσει τόσο στην ΚΕ∆Ε, όσο και στην Ε∆ΕΥΑ, κανένα σχέδιο νόµου, όπως είχε δεσµευθεί, προβαίνει σε αποσπασµατικές και µη συνεκτικές µεταξύ τους δηλώσεις για αναγκαστικές συνενώσεις των ∆ΕΥΑ.
Συνενώσεις που αντίκεινται και στο Σύνταγµα και στους νόµους που διέπουν την λειτουργία των ∆ΕΥΑ, καθώς και την προστασία των λειτουργικών και περιουσιακών τους δικαιωµάτων. Ασαφές παραµένει το νοµικό καθεστώς των νέων σχηµάτων, δηλαδή αν θα πρόκειται για ανώνυµες εταιρείες ή άλλου τύπου νοµικά πρόσωπα, καθώς µπορεί να επιτρέψει την είσοδο στρατηγικού επενδυτή».
Οι βουλευτές θέτουν επίσης το µείζον ζήτηµα του ενεργειακού κόστους των ∆ΕΥΑ που, όπως σηµειώνουν, ξεπερνά σε αρκετές περιπτώσεις το 40% του συνολικού λειτουργικού τους κόστους. Επειδή η Νέα Αριστερά θεωρεί ιδιαιτέρως κρίσιµο κοινωνικά και περιβαλλοντικά το ζήτηµα της διαχείρισης του νερού και αναγκαιότητα να διατηρηθεί ο κοινωνικός και ανταποδοτικός χαρακτήρας των ∆ΕΥΑ, οι βουλευτές ρωτούν:
ποιο είναι το σχέδιο-πρόταση της κυβέρνησης για τη συγχώνευση των ∆ΕΥΑ,
ποια είναι η πρόταση, που σύµφωνα µε τον νόµο 5037/2023, έχει καταθέσει η ΡΑΑΕΥ,
ποια θα είναι η νοµική µορφή των φορέων που σχεδιάζει η κυβέρνηση,
πότε προτίθεται η κυβέρνηση να το καταθέσει το σχέδιο-πρότασή της προς την ΚΕ∆Ε και την Ε∆ΕΥΑ για να καταθέσουν τη γνώµη τους, καθώς και πότε θα κατατεθεί δηµόσια το σχέδιο ώστε να ενηµερωθούν οι κοινωνικοί φορείς και οι πολίτες για ένα τόσο κρίσιµο θέµα για τη διαχείριση ενός δηµόσιου και κοινωνικού αγαθού πρώτης ανάγκης.
«Ερωτώνται οι αρµόδιοι Υπουργοί:
1) Ποιο είναι το σχέδιο-πρόταση της κυβέρνησης για τη συγχώνευση των ∆ΕΥΑ;
2) Ποια είναι η πρόταση, που σύµφωνα µε τον νόµο 5037/2023, έχει καταθέσει η ΡΑΑΕΥ;
3) Ποια θα είναι η νοµική µορφή των φορέων που σχεδιάζει η κυβέρνηση;
4) Πότε προτίθεται η κυβέρνηση να το καταθέσει το σχέδιο-πρότασή της
προς την ΚΕ∆Ε και την Ε∆ΕΥΑ για να καταθέσουν τη γνώµη τους;
5) Πότε θα κατατεθεί δηµόσια το σχέδιο ώστε να ενηµερωθούν οι κοινωνικοί φορείς και οι πολίτες για ένα τόσο κρίσιµο θέµα για τη διαχείριση ενός δηµόσιου και κοινωνικού αγαθού πρώτης ανάγκης;».
Οι ενηµερωτικές δράσεις από το Σωµατείο Εργαζοµένων της ∆ΕΥΑΠ
Στο µεταξύ, στη Πάρο συνεχίζεται κανονικά η προσπάθεια ενηµέρωση και ευαισθητοποίησης των πολιτών µέσα από τις κατά τόπους συγκεντρώσεις που πραγµατοποιεί το Σωµατείο Εργαζοµένων της ∆ΕΥΑ Πάρου, παρακολουθώντας παράλληλα τις όποιες εξελίξεις συµβαίνουν και καταγράφονται.
Ήδη, έχουν γίνει οι ενηµερωτικές εκδηλώσεις στις Λεύκες, την Αγκαιριά, τον Κώστο, την Μάρπησσα, τον Πρόδροµο και τα Μάρµαρα, ενώ για απόψε Παρασκευή (11/9) έχει προγραµµατιστεί νέα συγκέντρωση στο Άσπρο Χωριό, στις 7.30 το απόγευµα στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ατλαντίς».
«Επειδή η διαφαινόµενη κατάργηση της ∆ΕΥΑΠ ή η υπαγωγή της σε φορέα εκτός Πάρου, µε την κατάθεση σχετικού νοµοσχεδίου εντός του Οκτωβρίου, θα προκαλέσει σοβαρά λειτουργικά προβλήµατα στον τρόπο διαχείρισης του νερού και στα έργα
αποχέτευσης που εκτελούνται στο νησί µας, καλούµαστε όλοι οι κάτοικοι της Πάρου να εκφράσουµε την αντίθεση µας σε µια τέτοια εξέλιξη», αναφέρει µεταξύ άλλων η σχετική πρόσκληση του Σωµατείου Εργαζοµένων της ∆ΕΥΑΠ.
Τέλος, την επόµενη εβδοµάδα αναµένεται να ολοκληρωθούν οι ενηµερωτικές συγκεντρώσεις, µε δύο ακόµη, στις µεγάλες κοινότητες της Νάουσας και της Παροικιάς.
ΠΗΓΗ: Έντυπη έκδοση της εφημερίδας «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ» (11/10/2024)