Αρχική Travel Πού πηγαίνουν οι Έλληνες διακοπές;

Πού πηγαίνουν οι Έλληνες διακοπές;

36

Η μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ, με δείγμα πάνω 35.000 άτομα ηλικίας 16-64 ετών, αποκάλυψε ποιοι είναι οι αγαπημένοι τους προορισμοί και ποιες είναι οι δραστηριότητες που προτιμούν.

Στο εξωτερικό οι τρεις δημοφιλέστεροι προορισμοί είναι η Ιταλία (17%), η Γερμανία (11%) και η Γαλλία (9%) και ακολουθούν η Βουλγαρία με 8% και η Τουρκία, η Κύπρος και το Ηνωμένο Βασίλειο με 7% αντίστοιχα. Η Ισπανία προσελκύει το 6% των ταξιδιωτών ενώ η Ολλανδία και η Αυστρία έχουν ποσοστό 5% αντίστοιχα. Έπεται η Πολωνία με 3%, οι ΗΠΑ και η Τσεχία με 2% και τέλος, η Αίγυπτος και η Ρωσία με ποσοστά 1%

Στο εσωτερικό οι τρεις δημοφιλέστεροι προορισμοί είναι η Αττική και η Στερεά Ελλάδα-Εύβοια (21%), η Μακεδονία (19%) και η Πελοπόννησος (14%) – δηλαδή προορισμοί εύκολα προσβάσιμοι με αυτοκίνητο.

Η Πελοπόννησος καταλαμβάνει την τρίτη θέση με ποσοστό 14% ενώ η Ήπειρος και η Θεσσαλία ακολουθούν με 10% αντίστοιχα. Ακολουθεί η Θράκη, με 6% και τα Επτάνησα, η Κρήτη και οι Κυκλάδες με 5% αντίστοιχα. Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα έχουν χαμηλότερα ποσοστά προτίμησης με 2% αντίστοιχα ενώ οι Σποράδες συγκεντρώνουν μόλις 1%.

Τι κάνουν στα ταξίδια τους;

Η δημοφιλέστερη δραστηριότητα στα ταξίδια εσωτερικού είναι το φαγητό και ποτό (64%) και ακολουθεί η χαλάρωση (62%). Με αρκετά μεγάλη διαφορά ακολουθούν η απόλαυση της φύσης και του φυσικού περιβάλλοντος, το κολύμπι και η ηλιοθεραπεία

Με εξαίρεση το φαγητό και ποτό (57%) αρκετά διαφορετικές είναι οι δημοφιλέστερες δραστηριότητες για τα ταξίδια εξωτερικού. Έτσι η πιο δημοφιλής δραστηριότητα είναι η επίσκεψη σε αξιοθέατα (61%) και μετά το φαγητό και ποτό (57%). Ακολουθεί η επίσκεψη σε μουσεία – εκθέσεις (45%), οι αγορές – ψώνια (37%) και η απόλαυση της ατμόσφαιρας της πόλης (35%). Ανάμεσα στις δραστηριότητες για τις οποίες ταξιδεύουν οι Έλληνες στο εξωτερικό είναι η γνωριμία με τους ανθρώπους και τον τρόπο ζωής τους, οι περιπετειώδεις εμπειρίες, η σάουνα και η μείωση του άγχους, η θαλπωρή αλλά και η επίσκεψη σε λιμάνια.

Πώς ταξιδεύουν

Η μελέτη αποκαλύπτει ακόμα ότι ο τρόπος μετάβασης διαφέρει σημαντικά μεταξύ των ταξιδιών εσωτερικού και εξωτερικού. Στα μεν πρώτα κυριαρχούν τα χερσαία μέσα με 74% (εκ των οποίων 80% το αυτοκίνητο, 14% με λεωφορείο, 3% με τραίνο κλπ.) και ακολουθούν τα θαλάσσια (16%) και μόνο ένα 10% των ταξιδιών γίνεται με το αεροπλάνο.

ΛΙΜΕΝΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Αντίθετα, στα ταξίδια εξωτερικού κυριαρχεί το αεροπλάνο με 72%, έπονται τα χερσαία μέσα με 23% (56% αυτοκίνητο, 26% λεωφορείο, 7% τραίνο, 8% μηχανή) ενώ δια θαλάσσης γίνεται μόνο το 5% των ταξιδιών.

Πού διαμένουν

Το ξενοδοχείο παραμένει το προτιμώμενο είδος καταλύματος (52% για τα ταξίδια εσωτερικού και 64% για τα ταξίδια εξωτερικού), ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης (22% και 16%).

Παρόμοια με της βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι τα ποσοστά της φιλοξενίας (21% και 15%). Αναφορικά με την κατηγορία ξενοδοχείου, το ποσοστό 4* και 5* είναι σημαντικά υψηλότερο στα ταξίδια εξωτερικού (40% και 15%) σε σχέση με τα ταξίδια εσωτερικού (35% και 12%).

deya-parou

criosparos

bluestarferries

goldenstarferries

jmconstructions