Η σκορδαλιά, γνωστή και ως αλιάδα, είναι μία παρασκευή που μοιάζει με πουρέ στην ελληνική κουζίνα η οποία φτιάχνεται αναμιγνύοντας λιωμένο σκόρδο.
Η σκορδαλιά συνήθως συνοδεύει τηγανητά ψάρια (κυρίως μπακαλιάρο), τηγανητά λαχανικά (κυρίως μελιτζάνες και κολοκύθια, ή βραστά λαχανικά (κυρίως τεύτλα).
Πώς θα την φτιάξεις
- Ξεφλουδίζουμε το σκόρδο και το περνάμε από την πρέσα του σκόρδου ή το λιώνουμε στο γουδί με λίγο αλάτι.
- Βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα. Τις τρυπάμε με πιρούνι να δούμε αν είναι έτοιμες και τις σουρώνουμε.
- Τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τις ξεφλουδίζουμε.
- Τις πατάμε με πιρούνι ή με την πρέσα για πουρέ.
- Προσθέτουμε αλάτι, το σκόρδο, το ξύδι και σταδιακά προσθέτουμε το λάδι.