Αρχική food Μικρά μυστικά για το βράσιμο των αυγών

Μικρά μυστικά για το βράσιμο των αυγών

33

Τα βραστά αυγά αποτελούν μια από τις εύκολες και υγιεινές καθημερινές προτιμήσεις πολλών καθώς έχουν άφθονη πρωτεΐνη, πολλές βιταμίνες, σχεδόν καθόλου υδατάνθρακες κι έχουν μόνο 75 θερμίδες. Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε ότι οι αθλητές τα προτιμούν στην καθημερινή τους διατροφή.

Ο χρόνος

Πρώτη κίνηση για ένα βραστό αυγό είναι να ξέρεις πως το θέλεις βρασμένο. Δηλαδή αν το θέλεις να είναι μελάτο, μελάτο προς βρασμένο, πολύ καλά βρασμένο κλπ.

Για να μετρήσεις ποιος είναι ο σωστός χρόνος για τα αυγά σου, βάζεις στην κατσαρόλα το νερό και τα αυγά και ξεκινάς τη χρονομέτρηση από όταν το νερό έχει βράσει.

Στα τρία λεπτά θα έχεις ένα αυγό με μαλακό κρόκο και ημι-μαλακό ασπράδι, στα τέσσερα λεπτά θα έχεις ένα αυγό όπου το ασπράδι θα έχει σταθεροποιηθεί, στο περίπου, αλλά ο κρόκος θα είναι ακόμα ρευστός.

Στα πέντε λεπτά, το ασπράδι του αυγού θα είναι σταθερό και θα περιέχει «μαρμελάδα» κρόκου. Ο κρόκος ενός αυγού έξι λεπτών θα είναι ακόμα λίγο μαλακός, ενώ επτά λεπτά μαγειρέματος οδηγούν σε ένα τυπικό σφιχτό αυγό.

Από 8 έως 10 λεπτά, τα αυγά σου θα βγουν πολύ καλά βρασμένα. Οι χρόνοι που δίνονται είναι για μεγάλα αυγά, οπότε θα πρέπει να αφαιρέσεις ένα λεπτό για τα μεσαία και να προσθέσεις ένα λεπτό αν μαγειρεύετε πολύ μεγάλα αυγά.

Μυστικά – ξύδι

Ο ιστότοπος Survival Freedom προτείνει την προσθήκη μικρής ποσότητας ξυδιού στο νερό μαγειρέματος. Πρέπει να σημειωθεί ότι το ξύδι δε θα αποτρέψει την εμφάνιση ρωγμών στο κέλυφος καθώς μαγειρεύονται αλλά θα λειτουργήσει στο ασπράδι μέσα στο κέλυφος, ενισχύοντάς το έτσι ώστε αν το κέλυφος ραγίσει, το ασπράδι του αυγού να παραμείνει μέσα στο σάκο του αντί να χυθεί στο νερό που βράζει.

Το ξύδι βοηθά επίσης το ασπράδι να πήξει πιο γρήγορα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ό,τι ξίδι θέλεις ακόμη και ο χυμός λεμονιού βοηθά, δυο κουταλάκια του γλυκού αρκούν ανά φλιτζάνι νερού ή τρεις κουταλιές της σούπας για ένα λίτρο νερού. Παρόλα αυτά μην αφήσεις τα αυγά μέσα στο ξίδι αφού βράσουν γιατί αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τελικά να διαλύσει το κέλυφος, αφαίρεσε τα με μια τρυπητή κουτάλα μόλις τα κατεβάσεις από το μάτι και βάλε τα κάτω από κρύο νερό.

Με το λάδι ξεφλουδίζεις εύκολα

Σύμφωνα με το Bowl of Delicious, αν προσθέσεις μία ή δύο κουταλιές της σούπας οποιοδήποτε μαγειρικό λάδι στην κατσαρόλα που βράζεις τα αυγά, αυτό θα καταφέρει να διεισδύσει στο πορώδες κέλυφος και να σχηματίσει με κάποιο τρόπο ένα στρώμα λίπανσης μεταξύ της μεμβράνης και του ασπραδιού του αυγού.

Αυτό σημαίνει ότι όταν έρθει η ώρα να ξεφλουδίσεις τα αυγά, το τσόφλι θα γλιστρήσει αμέσως. Σίγουρα είναι πολύ πιο εύκολο να ξεφλουδίσεις τα βρασμένα με λάδι αυγά παρά αυτά που έχουν μαγειρευτεί μόνο σε νερό.

Μπορείς να δώσεις γεύση στα αυγά που βράζουν;

Καθώς τα τσόφλια των αυγών να είναι πολύ πορώδη, μπορείς να τα βράσεις μέσα σε ζωμό ή να προσθέσεις κάποιο άλλο αρωματικό. Σύμφωνα με μάγειρες στο φόρουμ Seasoned Advice του Stack Exchange ορκίζονται ότι λειτουργεί και είναι κάτι που κάνουν συνέχεια.

Όπως εξηγεί ένας χρήστης του φόρουμ, «ενώ το αυγό είναι ακόμα άψητο, θα πάρει τις γεύσεις των εξωτερικών συστατικών αρκετά εύκολα». Καθώς το ασπράδι σκληραίνει, γίνεται ανθεκτικό στο να πάρει οποιεσδήποτε γεύσεις στο νερό. Αλλά κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων λεπτών βρασμού, θα είναι δεκτικό σε αυτές.

Τέλος, στην Ταϊβάν αντίστοιχα βράζουν πολύ αργά τα αυγά με φακελάκια τσαγιού, κι έτσι τα αυγά γίνονται καφέ και ο πιο αργός βρασμός έχει ως αποτέλεσμα ένα βαθύτερο καφέ χρώμα. Αυτά τα αυγά τσαγιού, τα οποία είναι επίσης ένα δημοφιλές σνακ στην Κίνα και σε άλλες ασιατικές χώρες, δεν παίρνουν μόνο το χρώμα, αλλά παίρνουν επίσης άφθονο άρωμα από το τσάι και άλλα καρυκεύματα που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή τους.

bluestarferries