Όλοι μας όταν καθαρίζουμε κρεμμύδια αισθανόμαστε τσούξιμο ή δακρύζουμε κόβωντάς τα. Αυτό που συμβαίνει είναι στην ουσία κάτι σχετικά απλό…
Το κρεμμύδι διαθέτει τον δικό του «μηχανισμό» για να προστατεύεται στη φύση. Περιέχει μία χημική ένωση και ένα ένζυμο, τα οποία όταν ενωθούν δημιουργούν ένα χημικό μόριο, που μετατρέπεται πολύ γρήγορα σε αέριο και είναι ένας μηχανισμός άμυνας του λαχανικού, που το προστατεύει από τα ζώα, ώστε να μην τρώνε τον βολβό όσο αυτός μεγαλώνει στο έδαφος.
Όταν το κρεμμύδι είναι ακέραιο, οι χημικές ενώσεις και το ένζυμο βρίσκονται χωριστά. Όταν όμως το κρεμμύδι κόβεται, τότε το «φράγμα» που τα χωρίζει σπάει και γρήγορα το αέριο, μας προκαλεί το τσούξιμο και τα δάκρυα.
Πώς δε θα κλαίτε:
Καλός αερισμός: Πριν ξεκινήσετε το μαγείρεμα, ανοίξτε το παράθυρο της κουζίνας, ώστε να αερίζεται καλύτερα ο χώρος και να μειώσετε το τσούξιμο στα μάτια.
Το καλό μαχαίρι: Είναι πολύ βασικό να χρησιμοποιήσετε ένα κοφτερό μαχαίρι. Αν είναι επαγγελματικό, ακόμα καλύτερα. Με αυτόν τον τρόπο θα κόψετε καλύτερα το κρεμμύδι και θα απελευθερωθούν λιγότερες χημικές ενώσεις που μετατρέπονται σε αέριο.
Τα ειδικά γυαλιά: Αναμφίβολα το πιο αποτελεσματικό tip είναι να φορέσετε τα γυαλάκια κολύμβησης! Θα έχουν αποτέλεσμα, αλλά σίγουρα το θέαμα θα είναι αστείο αν σας δει κάποιος…
Η κατάψυξη: Μπορείτε να αποθηκεύσετε τα κρεμμύδια στο ψυγείο μία ώρα πριν τα χρησιμοποιήσετε να τα βάλετε στην κατάψυξη. Αυτό θα μειώσει αρκετά τα δικά σας δάκρυα, όμως είναι ένα αρκετά αμφιλεγόμενο tip, καθώς φαίνεται να είναι το λιγότερο αποτελεσματικό από τα υπόλοιπα…
Υ.Γ. Από τους παραπάνω τρόπους προσωπικά εμπιστευόμαστε αυτόν με τα γυαλάκια κολύμβησης!