Σε πτώση βρίσκεται ο τουρισμός στις Κυκλάδες το πρώτο τετράμηνο του 2025, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ (Ινστιτούτο Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων).
Η πτώση αφορά το σύνολο του νησιωτικού συμπλέγματος και όχι μόνο τη Σαντορίνη, όπου λόγω της σεισμικής δραστηριότητας η κατάσταση είναι έτσι κι αλλιώς δύσκολη..
Συγκεκριμένα, την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2025 (που συμπεριλαμβάνει δηλαδή και την εορταστική περίοδο του Πάσχα), καταγράφηκε μείωση -24,9% στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, με τη Σαντορίνη να παρουσιάζει πτώση -30,4% και τη Μύκονο -7,9%. Το ίδιο ισχύει και για τις εγχώριες αφίξεις: 132.000 συνολικά, μειωμένες κατά 19,7% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2024.
Όπως δήλωσαν επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις Κυκλάδες, σε διάφορα ΜΜΕ της χώρας μας, η κατάσταση είναι δύσκολη, αν συνυπολογίσουμε την έλλειψη προσωπικού, τα ακριβά ακτοπλοϊκά εισιτήρια και το υψηλό ενεργειακό κόστος.
Ακόμα, η ικανοποιητική έλλειψη κρατήσεων για το καλοκαίρι έχει οδηγήσει τους επιχειρηματίες σε μεγάλες μειώσεις τιμών, ενώ πολυτελείς κατοικίες προσφέρουν εκπτώσεις που φτάνουν έως και το 30%.

Επίσης, στην ακτοπλοΐα, παρά τη μείωση των τιμών των καυσίμων και τη μείωση των λιμενικών τιμών κατά 50%, που ουσιαστικά ζημιώνει τα λιμενικά ταμεία των νησιών μας, τα εισιτήρια (στην καλύτερη περίπτωση είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι) και καμία γενικά μείωση για τις ναυτιλιακές εταιρίες, δεν είχε ανταπόκριση στην τσέπη των επιβατών.
Τέλος, σε όλη την Ελλάδα οι εισπράξεις από τη Γερμανία (που είναι μία από τις κινητήριες δυνάμεις του ελληνικού τουρισμού) μειώθηκαν κατά -16,3% το πρώτο τετράμηνο του 2025 σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, όπως και οι εισπράξεις από τη Γαλλία, που μειώθηκαν κατά -34,4%.
Τι υποστηρίζουν οι πράκτορες
Την αισιοδοξία του ότι η φετινή τουριστική σεζόν στην Ελλάδα θα κυμανθεί στα επίπεδα της περσινής χρονιάς, εξέφρασε μιλώντας στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εν Ελλάδι Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (FedHATTA), Λύσανδρος Τσιλίδης.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι φέτος θα γνωρίσει άνοδο η επιλογή του all inclusive, μία μέθοδος που δίνει τη δυνατότητα στον τουρίστα να γνωρίζει σε γενικές γραμμές εκ των προτέρων το κόστος των διακοπών του και έτσι να μπορεί να ελέγχει καλύτερα τα έξοδά του.
Όπως συμπλήρωσε: «[…] Οι υπερπόντιες αγορές δείχνουν ενδιαφέρον για τη χώρα μας αλλά η ζήτηση δεν βρίσκεται στα επίπεδα παλαιότερων χρόνων, αφού έχουν πάρει ένα μερίδιο ανταγωνιστικές με την Ελλάδα χώρες στον τομέα του τουρισμού. Το ζήτημα είναι ότι η αγορά του τουρισμού παρουσιάζει πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο. Πλέον οι άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο κάνουν 2-3 ταξίδια το χρόνο, όταν τα προηγούμενα χρόνια έκαναν τρία, τέσσερα ή και πέντε κατά μέσο όρο (…).

Οι τουρίστες επιλέγουν με βάση την καθαριότητα σε μία χώρα, την ασφάλεια, την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών, την οργάνωση του κράτους και βέβαια την ύπαρξη ειρήνης. Στόχος μας για φέτος είναι να αναπτύξουμε το γιώτινγκ και τον οργανωμένο τουρισμό. Να δημιουργήσουμε δωδεκάμηνη τουριστική περίοδο. Για παράδειγμα, η ηπειρωτική Ελλάδα έχει απίστευτες ομορφιές και σκοπός είναι να αυξηθεί η επισκεψιμότητα σε αυτές», αναφέρει ο πρόεδρος της fedHATTA.
Ακόμα, όπως αναφέρουν στο ethnos.gr τουριστικοί πράκτορες, τα μηνύματα για την Αθήνα είναι ενθαρρυντικά, όμως, δεν παρουσιάζουν την ίδια εικόνα τα νησιά των Κυκλάδων.
Ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τουριστικών Γραφείων, Γρηγόρης Λάβδας, υποστήριξε: «Όσο κι αν βελτιωθεί η κατάσταση μέσα στο καλοκαίρι, θεωρώ δεδομένο ότι θα υπάρξει έστω μία σχετική μείωση σε σχέση με την περσινή περίοδο στα νησιά των Κυκλάδων. Ελπίζω να μην έχουν συνέχεια οι σεισμοί (…).
Οι Έλληνες ζορίζονται οικονομικά και έχουν μειώσει τις μέρες των καλοκαιρινών τους διακοπών. Φαίνεται ότι κατά μέσο όρο θα κάνουν διακοπές από τρεις έως 7 μέρες συνολικά το φετινό καλοκαίρι».