Ο βουλευτής της ΝΔ, Θοδωρής Ρουσόπουλος, τον οποίο οι περισσότεροι στην Πάρο τον θεωρούμε συμπολίτη μας λόγω της κατοικίας του και τα μεγάλα διαστήματα που μένει εδώ, εξελέγη πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ευρώπης.
Ο κ. Θ. Ρουσόπουλος είναι ο 35ος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 1949 και ο πρώτος Έλληνας υπήκοος που κατέχει το αξίωμα. Θα υπηρετήσει θητεία ενός έτους, η οποία μπορεί να ανανεωθεί μία φορά.
Για την αποστολή του αυτή, ο νέος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών της ΝΔ, Θοδωρής Ρουσόπουλος έγραψε στο Parostoday.gr
«Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ο παλαιότερος και μεγαλύτερος πολιτικός οργανισμός στην Ευρώπη. Ιδρύθηκε το 1949, με στόχο να προωθήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου διασφαλίζοντας την ειρήνη στην ευρωπαϊκή ήπειρο και προάγοντας την συνεργασία μεταξύ των 46 κρατών μελών του.
Το Κοινοβούλιο του Συμβουλίου της Ευρώπης αποτελείται από 612 βουλευτές, αντιπροσώπους των κοινοβουλίων των 46 χωρών. Για να είναι δηλαδή κανείς μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης πρέπει πρώτα να έχει εκλεγεί βουλευτής στο εθνικό του κοινοβούλιο. Κάθε αποστολή είναι ανάλογη του πληθυσμού της χώρας μέλους. Η Ελλάδα για παράδειγμα έχει 13 βουλευτές που είναι και μέλη της Συνέλευσης του Συμβουλίου. Μιας συνέλευσης η οποία συνεδριάζει τέσσερις εβδομάδες τον χρόνο στο Στρασβούργο, κάθε Ιανουάριο, Απρίλιο, Ιούνιο και Οκτώβριο.
Οι βουλευτές, όπως και στα εθνικά κοινοβούλια, μετέχουν σε επιτροπές οι οποίες επεξεργάζονται σειρά εκθέσεων για θέματα της επικαιρότητας, για προβλήματα Δημοκρατίας και κράτους δικαίου και κάνουν προτάσεις στις χώρες μέλη. Αυτές οι επιτροπές συνεδριάζουν είτε στο Παρίσι όπου βρίσκεται η δεύτερη έδρα του Συμβουλίου είτε σε πρωτεύουσες χωρών μελών του. Η Συνέλευση των 612 Βουλευτών, όπως προανέφερα, δεν ψηφίζει νόμους όπως τα εθνικά κοινοβούλια αλλά εκθέσεις. Εκθέσεις που στον πυρήνα τους έχουν την προστασία και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Υπάρχουν εκθέσεις για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, για τους μετανάστες, για την προώθηση της πολιτιστικής ιστορίας, για την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης και γενικώς για θέματα που προβλέπονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που ψηφίστηκε στην Ρώμη το 1950. Κάθε χρόνο βραβεύονται από την Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης προσωπικότητες για τον αγώνα τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα (Βραβείο Βάτσλαβ Χάβελ), γυναίκες για την δυναμική τους παρουσία και το παράδειγμά τους σε διάφορους τομείς του δημόσιου βίου της χώρας τους (Βραβείο Βίγκντις Φιμπογκαντότιρ) και βραβείο για το καλύτερο Μουσείο της χρονιάς.
Η Συνέλευση του Συμβουλίου μεταξύ των άλλων αρμοδιοτήτων της εκλέγει τους δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που είναι πιο γνωστό σε όλους ως Δικαστήριο του Στρασβούργου. Σ’ αυτό μπορεί να προσφεύγει κάθε πολίτης που νοιώθει ότι αδικήθηκε από το σύστημα δικαιοσύνης ή δημόσιας διοίκησης στην χώρα του.
Φέτος το Συμβούλιο της Ευρώπης γιορτάζει τα 75 χρόνια από την ίδρυσή του. Στην διάρκεια αυτών των δεκαετιών δύο χώρες εξεδιώχθησαν από τις γραμμές του, η Ελλάδα το 1969 λόγω της δικτατορίας και η Ρωσία το 2022 λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Η Ελλάδα επανήλθε το 1974 με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Και αποτελεί φυσικά πράξη ύψιστης απαξίας για μια χώρα η αποπομπή από τον πολιτικό οργανισμό που προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα των λαών, όπως η Δημοκρατία και το κράτος δικαίου.
Για να έλθουμε στο σήμερα, σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο που χαρακτηρίζεται από την άνοδο του λαϊκισμού, τις τεχνολογικές εξελίξεις, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, τις μεταναστευτικές ροές και τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, το Συμβούλιο της Ευρώπης παραμένει προσηλωμένο στις αρχές και τις αξίες του για να αντιμετωπίσει τις αναδυόμενες προκλήσεις. Και είναι παρών με ιδέες και προτάσεις, με εκθέσεις και παρατηρήσεις προς τις χώρες μέλη του.
Με τη διαφύλαξη των θεμελιωδών αξιών, ο Οργανισμός, που στα 75 χρόνια από την ίδρυσή του, εκπροσωπεί 46 χώρες και 700 εκατομμύρια ευρωπαίους πολίτες συνεχίζει να λειτουργεί ως πρότυπο για την ειρήνη, τη διεθνή συνεργασία και την αλληλεγγύη.
Άλλωστε, το όραμα ενός καλύτερου κόσμου δεν συνιστά ουτοπικό σχεδιασμό, αλλά απτό επιτεύξιμο στόχο. Αρκεί να είμαστε παρόντες.
Στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση αυτού του οργανισμού είχα την τιμή να εκλεγώ πρόεδρος στις 22 Ιανουαρίου 2024, υποστηριζόμενος από όλες τις πολιτικές ομάδες που το συνθέτουν (Σοσιαλιστές, Ελεύθεροι Δημοκράτες, Συντηρητικοί, Κεντροδεξιοί και αριστεροί). Όντας ο πρώτος Έλληνας πολιτικός που φτάνει σ’ αυτό το ύπατο διεθνές αξίωμα νοιώθω μεγάλο το βάρος της ευθύνης να ανταποκριθώ σ’ έναν σύνθετο και με πολλές προκλήσεις ρόλο».