Αρχική Lifestyle Συνέντευξη Δημ. Τσιόδρα στο Parostoday.gr

Συνέντευξη Δημ. Τσιόδρα στο Parostoday.gr

29

Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του: «Ευρωπαϊκή Ενοποίηση. Οι περιπέτειες ενός οράματος», παραχώρησε συνέντευξη στο ParosToday.

Στη συνέντευξή του ο δημοσιογράφος κ. Τσιόδρας, εκτός από το βιβλίο του μας μιλάει και για την πιθανή υποψηφιότητά του στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ για τις ευρωεκλογές.

Η συνέντευξη του κ. Τσιόδρα έχει ως εξής:

Πρόσφατα εκδόθηκε το βιβλίο σας με τίτλο: «Ευρωπαϊκή Ενοποίηση. Οι περιπέτειες ενός οράματος». Πρόκειται μόνον για μια ιστορική αναδρομή ή έχει να μας πει κάτι καινούργιο για το παρόν και το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης;

Για να το πω με μια φράση: το βιβλίο μου είναι μια προσπάθεια να δούμε αναλυτικά πώς και γιατί φτάσαμε εδώ που είμαστε σήμερα ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Τις επιτυχίες που είχαμε, αφού αυτή η διαδικασία οδήγησε σε πρωτοφανείς συνθήκες ειρήνης κι ευημερίας στην ήπειρό μας, αλλά και ποιες παθογένειες πρέπει να κατανικήσουμε και σε ποιές προκλήσεις οφείλουμε να απαντήσουμε, ώστε να προχωρήσουμε αποφασιστικά σε μια πραγματικά ενωμένη Ευρώπη, που θα έχει ρόλο και λόγο σημαντικό στον σύγχρονο κόσμο. Ο δρόμος για να γίνει αυτό το όραμα πραγματικότητα ήταν απ’ αρχής και συνεχίζει να είναι δύσβατος, ανηφορικός και διόλου ανέφελος. Η ωραία και εξαιρετικά φιλόδοξη περιπέτεια, που ξεκίνησε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μένει πάντοτε ανοιχτή –βεβαιότητες και νομοτέλειες δεν χωρούν σε αυτό το στοίχημα που βάλαμε με την ιστορία!

Αυτή η αναλυτική ματιά που μόλις περιγράψατε, σε ποιά θεματικά πεδία και σε ποιούς ιστορικούς σταθμούς της ευρωπαϊκής πορείας επικεντρώνεται;

Το βιβλίο ξεκινάει από τη γέννηση της ιδέας της ευρωπαϊκής ενοποίησης και καταγράφει τις διαμάχες στο εσωτερικό της Ένωσης και τις κομβικές στιγμές που την καθόρισαν. Περιγράφει τους εθνικούς ανταγωνισμούς, τις διαφωνίες, τους συμβιβασμούς, ακόμη και τα πισωγυρίσματα –τόσο στο προσκήνιο, όσο και στο παρασκήνιο: Το πρώτο σχέδιο για την αμυντική ενοποίηση και το ατυχές τέλος του. Τη διαμάχη, στη δεκαετία του ’60, για το νόμισμα και τις διαφορές στην οικονομική φιλοσοφία Γαλλίας–Γερμανίας. Τις αντιδράσεις Γαλλίας και Βρετανίας στην επανένωση της Γερμανίας και το παζάρι για το κοινό νόμισμα. Τις μεγάλες ελπίδες που γέννησε το Ευρωσύνταγμα και το τελικό του ναυάγιο. Την κρίση της ευρωζώνης και την αντιμετώπισή της. Το Brexit και τις επιπτώσεις του. Τον ρόλο της Γερμανίας και τους φόβους για τη ισχύ της. Τη μείωση του ειδικού βάρους της Ευρώπης στο παγκόσμιο σύστημα σήμερα. Τις νέες προκλήσεις ασφαλείας, τις φυγόκεντρες τάσεις και τον εθνοκεντρισμό που αναπτύσσεται απειλητικά στο εσωτερικό πολλών χωρών-μελών.

Και η θέση της Ελλάδας σε όλη αυτή τη διαδρομή; Η δική μας μεγάλη εθνική-ευρωπαϊκή περιπέτεια, είναι κι αυτή αντικείμενο του βιβλίου σας; Και σε ποιά συμπεράσματα καταλήγετε;

Ασφαλώς! Δεν θα μπορούσε ποτέ να απουσιάζει η ελληνική διάσταση! Με αφετηρία, τον μεγάλο εθνικό στόχο του Κωνσταντίνου Καραμανλή για ένταξη στην τότε ΕΟΚ, που τον πέτυχε παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Με δεύτερο σημαντικό σταθμό, την ευρωπαϊκή στροφή του Ανδρέα Παπανδρέου που εγκατέλειψε τα περί δημοψηφισμάτων και τα συνθήματα «για δημοψήφισμα για έξοδο από την ΕΟΚ». Κι ύστερα, ήρθε η τραγωδία της οικονομικής κρίσης και της χρεωκοπίας, που κορυφώθηκε πολιτικά με τους τυχοδιωκτισμούς του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015 –με το δημοψήφισμα που μας οδήγησε στο χείλος του γκρεμού, την κυβίστηση μετά και τη γνωστή συνέχεια. Η τελευταία περίοδος, αυτή που άρχισε τον Ιούλιο του 2019, με την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία, σφραγίζεται την ενίσχυση της ευρωπαϊκής εικόνας της χώρας. Το συμπέρασμα είναι σαφές –και για την πατρίδα μας και για την Ένωση, στο σύνολό της: χρειαζόμαστε περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη! Και γι αυτό, είναι απαραίτητη η συμμετοχή των πολιτών. Μόνον έτσι, η ευρωπαϊκή ιδέα μπορεί να αποκτήσει νέα πνοή –μόνο αν υπάρχει σαφής στόχος και γίνει υπόθεση των πολιτών. Τίποτα δεν είναι προκαθορισμένο. Οι εξελίξεις θα λάβουν τη μορφή που θα τους δώσουν οι ευρωπαίοι πολίτες και οι ευρωπαϊκές ηγεσίες.

Με αυτή την απάντηση και με το συμπέρασμά σας για την ανάγκη συμμετοχής των πολιτών, με φέρνετε στην πολιτική επικαιρότητα και στην επόμενη ερώτηση: διατυπώνονται φόβοι ότι, στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου θα έχουμε σημαντικό ποσοστό αποχής από τις κάλπες. Βλέπετε τέτοιον κίνδυνο και πώς ερμηνεύετε αυτή τη στάση;

Δυστυχώς, κάποιοι συμπολίτες μας, δεν γνωρίζουν και δεν συνειδητοποιούν ότι, όλο  και περισσότερες αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου ρυθμίζουν ολοένα και πιο πολύ την καθημερινότητά μας. Στη δημόσια συζήτηση, τα ευρωπαϊκά θέματα περνάνε συνήθως σε δεύτερη μοίρα –στο πρώτο πλάνο μπαίνει συχνά η παραπολιτική, η μικροπολιτική και η ατελείωτη συνθηματολογία. Σε ότι αφορά τη συμμετοχή, λοιπόν, ένα θα ήθελα να πω: Οι ευρωεκλογές είναι μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση, για να την αφήσουμε να πνιγεί σε όποιο κύμα χαλαρότητας –δεν πρόκειται για… δημοσκόπηση, ούτε για… εκλογές δεύτερης κατηγορίας! Τον Ιούνιο, θα κληθούμε να αναδείξουμε εκπροσώπους που θα υπερασπίζονται τα εθνικά μας συμφέροντα στην ευρωβουλή και δεν θα προωθούν άθλια ψηφίσματα μικροπολιτικής σκοπιμότητας, ζητώντας την περικοπή των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την Ελλάδα –όπως συνέβη τελευταία. Άρα, τούτη τη φορά, δεν πρέπει να λείψει κανείς από τις κάλπες! Τώρα πια, με την επιστολική ψήφο, δεν υπάρχουν ούτε τα εμπόδια απόστασης, υγείας, εργασίας ή κόστους μετακίνησης, που λειτουργούσαν αρνητικά για τη συμμετοχή στις εκλογές.

Και ο εκλογικός στόχος της Νέας Δημοκρατίας ποιός είναι; Σε ποιό ποσοστό τοποθετείτε τον πήχη;

Ας θυμηθούμε πρώτα ένα δεδομένο: το 2019, η ΝΔ πήρε 33% στις ευρωεκλογές και σχεδόν 40% στις εθνικές εκλογές, μόλις ενάμιση μήνα μετά. Ανάλογες διαφορές σημειώθηκαν και τις δύο φορές που είχαμε ταυτόχρονα εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές –το 1981 και το 1989. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή είναι πολύ διαδεδομένη η άποψη ότι «στην ευρωκάλπη δεν διακυβεύεται το σοβαρό, δηλαδή η διακυβέρνηση του τόπου, άρα μπορούμε να εκφράσουμε ακόμη και την παραμικρή διαφωνία ή δυσαρέσκεια, χωρίς κανένα κόστος και κανένα ρίσκο». Πρόκειται για μια στρεβλή αντίληψη, η οποία αγνοεί το γεγονός ότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λαμβάνονται αποφάσεις κρίσιμες τόσο για την ζωή του καθενός από μας, όσο και για την πορεία της χώρας. Κι αυτό εμείς, η ΝΔ, θα δώσουμε τη μάχη για να γίνει κατανοητό από όλους τους έλληνες. Οι πολίτες πρέπει να στείλουν ακόμα πιο ισχυρή στην ευρωβουλή την μόνη σταθερά συνεπή ευρωπαϊκή δύναμη της χώρας, τη ΝΔ –ικανή να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, την πρώτη σε δύναμη πολιτική ομάδα, και να προωθεί αποτελεσματικά τα εθνικά μας συμφέροντα στα κέντρα και στα fora των Βρυξελλών. Το αποτέλεσμα της κάλπης του Ιουνίου πρέπει να επιβεβαιώσει τη σταθερή πορεία του τόπου.

Κύριε Τσιόδρα, επίμονες πληροφορίες και πολλά δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, αναφέρουν ότι θα είστε υποψήφιος ευρωβουλευτής. Να ευχηθούμε, λοιπόν, καλή επιτυχία;Γνωρίζετε βέβαια ότι δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση υποψηφιότητας –και δεν θα μπορούσε ποτέ αυτή να γίνει από μένα! Η αρμοδιότητα της συγκρότησης του ευρωψηφοδελτίου ανήκει αποκλειστικά και μόνον στον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτός θα αποφασίσει για τα πρόσωπα που θα συμμετέχουν και θα ανακοινώσει τις επιλογές του στον κατάλληλο χρόνο. Σε ό,τι με αφορά, δεν έκρυψα ποτέ το ενδιαφέρον μου για τα ευρωπαϊκά πράγματα: και οι σπουδές μου στις διεθνείς σχέσεις, και τα βιβλία που έγραψα (το τωρινό, που κυκλοφόρησε πρόσφατα, είναι το δεύτερο σ’ αυτή τη θεματολογία), καταδεικνύουν τη μακρόχρονη και συστηματική ενασχόλησή μου με το αντικείμενο ενώ όλα αυτά τα χρόνια δίπλα στον Πρωθυπουργό παρακολούθησα από κοντά τις διεργασίες στην Ε.Ε. Με ενδιαφέρει λοιπόν ο χώρος που λέγεται Ευρώπη, αλλά οι ανακοινώσεις γίνονται από τον μόνο αρμόδιο που είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

deya-parou

bluestarferries

jmconstructions