Αρχική Κυκλάδες Μεγάλο βήμα για τον πρωτογενή τομέα από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πάρου (ΒΙΝΤΕΟ)

Μεγάλο βήμα για τον πρωτογενή τομέα από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πάρου (ΒΙΝΤΕΟ)

11

Μία μεγάλη επένδυση –που είναι ακόμα μεγαλύτερη κι από την αξία ενός κρουαζιερόπλοιου που ελλιμενίζεται στην Πάρο- έγινε προ ημερών στο νησί μας, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πάρου.

Συγκεκριμένα, για την αύξηση της παραγωγικότητας στις 28 Ιανουαρίου ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πάρου εισήγαγε (Βλ.: πάνω φωτό) από τη Γερμανία, 15 αγελάδες μικτής διασταύρωσης Χολστάιν – Τζέρσει (Holstein – Jersey). Οι συγκεκριμένες αγελάδες είναι μοσχίδες, δηλαδή, δεν έχουν γεννήσει ακόμα και είναι όλες 6-7 μηνών έγγειες. Αναμένεται να γεννήσουν τους επόμενους 2-3 περίπου μήνες.

Σκοπός τους είναι να αυξήσουν την παραγωγικότητα στο νησί. Τα συγκεκριμένα ζώα είναι ανθεκτικά στις περιβαλλοντικές συνθήκες της Πάρου. Έχουν επιλεκτική διασταύρωση και καλή γονιμότητα, και το γάλα τους έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και πρωτεΐνη. Η συγκεκριμένη διασταύρωση των αγελάδων βγάζει ετησίως 7.500 κιλά γάλα ( ! ) –σε περίοδο περίπου 305 ημερών. Το τελικό τους αποτέλεσμα θα μπορεί να καλύπτει τις εσωτερικές ανάγκες στο νησί.

Πού δόθηκαν

Οι παραπάνω αγελάδες δόθηκαν από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πάρου σε έξι παραγωγούς.

Η παραπάνω ενέργεια «άνοιξε την όρεξη» και σε άλλους παραγωγούς κτηνοτρόφους του νησιού μας που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους και για παραλαβή άλλων αγελάδων της παραπάνω διασταύρωσης.

Ο μεσολαβητής!

Σημειώνουμε ότι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πάρου τον τελευταίο χρόνο αύξησε κατά 30% την παραγωγή γάλακτος και δίνει αυτή τη στιγμή την υψηλότερη τιμή για το πολύτιμο αυτό προϊόν.

Τις όλες ενέργειες –μετά την απόφαση που έλαβε ο Συνεταιρισμός για την αγορά τους- τις είχε ο συνεργάτης τους Δημήτρης Οικονομίδης, που είναι Ζωοτέχνης – Γεωπόνος ζωικής παραγωγής και θεωρείται εξπέρ του είδους. Ο κ. Οικονομίδης ήρθε στην Πάρο την 1η Φεβρουαρίου κι έκανε επισκέψεις στους έξι παραγωγούς που πήραν τις αγελάδες, όπου τους έδωσε πρωτόκολλο διατροφής και συγχρόνως πραγματοποίησε επισκέψεις στις τρείς αποθήκες του Αγροτικού Συνεταιρισμού (Αγκαιριά, Παροικιά, Μάρπησσα), για να δει τις πρώτες ύλες ώστε να είναι ποιοτικές και ανταγωνιστικές στις τιμές τους.

Ο κ. Οικονομίδης σε συνομιλία που είχε με το parostoday.gr μας είπε:

«Είμαστε σε καλό δρόμο. Κάνουμε ένα βήμα μπροστά και βλέπουμε φως στο τούνελ. Η παραγωγή του γάλακτος θα αυξηθεί και η παραγωγικότητα θα ξεπεράσει το 30% που είχαμε τους τελευταίους 12 μήνες. Ο πρωτογενής τομέας της Πάρου θα ωφεληθεί πολύ».

deya-parou

criosparos

bluestarferries

goldenstarferries

jmconstructions