Τα μέλη της ΕΟΔ στο νησί της Πάρου συνδράμουν εδώ και 20 περίπου χρόνια σε όλες τις δύσκολες καταστάσεις στο νησί μας ή ακόμα προσφέροντας εθελοντικά σε διάφορες δράσεις.
Ακόμα, τα μέλη της ΕΟΔ προσφέρουν σε διακομιδές και μεταφορές ασθενών και τραυματιών, σε πυρκαγιές, σε αναζητήσεις ορειβατών ή ανθρώπων που χάθηκαν κλπ. Η δράση της δε σταματά στην Πάρο, αλλά και σε άλλες περιοχές όταν της ζητηθεί. Από πλημμύρες στη Θεσσαλία, αποστολές για σεισμούς εκτός Ελλάδος (π.χ. Τουρκία), έως ανθρωπιστικές αποστολές στην Αφρική! Θα υποστηρίζαμε ότι η ΕΟΔ Κυκλάδων είναι ένας «πρεσβευτής» της Πάρου σε όλον τον κόσμο!
Το Parostoday.gr συνομίλησε με τον πρόεδρο της ΕΟΔ Κυκλάδων, Γιώργο Μπαρμπαρίγο, ώστε να μας ενημερώσει σχετικά με την ιστορία της ΕΟΔ στον τόπο μας.
Ο κ. Μπαρμπαρίγος μας είπε:
«Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης – Παράρτημα Δυτικών Κυκλάδων, με έδρα τη Νάουσα, ξεκίνησε τη δράση της τον Μάρτιο του 2003, σε συνεργασία με τα Κεντρικά Γραφεία της Θεσσαλονίκης.
Έγινε μέλος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας τον Δεκέμβριο του 2003 και είναι και στο Εθνικό Μητρώο Φορέων Ιδιωτικού Τομέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας του υπ. Υγείας και Πρόνοιας, καθώς και στο Ειδικό Μητρώο Εθελοντικών μη Κυβερνητικών Οργανώσεων του ίδιου υπουργείου Υγείας.
Σκοπός της η πρόληψη αλλά και η αντιμετώπιση συμβάντων, όπως ατυχήματα στη θάλασσα, πυρκαγιές κλπ. Τα μέλη της ομάδας είναι όλοι εθελοντές».
Οι συμμετοχές και οι συνεργασίες
«Μέχρι τώρα η ομάδα έχει συνεργαστεί με τον Θάλαμο Επιχειρήσεων του ΥΕΝ, το Λιμεναρχείο Πάρου σε έρευνα – διάσωση στη θάλασσα, με τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια Πάρου, Νάξου και Σάμου για κατασβέσεις πυρκαγιών, με το Αστυνομικό Τμήμα Πάρου, το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας δήμου Πάρου και την Αστυνομική Δ/νση Κυκλάδων σε έρευνες για αγνοούμενους.
Συμμετείχε σε άσκηση του Λιμεναρχείου Πάρου, για αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης και στον καθαρισμό παραλιών και του λιμανιού της Νάουσας και του Πίσω Λιβαδιού. Έχει πραγματοποιήσει ασκήσεις ετοιμότητας, σε συνεργασία με άλλα Παραρτήματα (Σάμου, Δωδεκανήσου) και έχει εκδώσει ενημερωτικά φυλλάδια.
Δίνει το παρόν σε αθλητικές διοργανώσεις στην Πάρο, την Αντίπαρο, τη Νάξο για τηλεπικοινωνιακή υποστήριξη και παροχή Πρώτων Βοηθειών.
Συμμετέχει σε ασκήσεις ετοιμότητας της Κεντρικής Διοίκησης και παρακολουθεί εκπαιδευτικά Σεμινάρια (Αντιμετώπιση πυρκαγιών, Πρώτες Βοήθειες, Τηλεπικοινωνίες, Αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης) εντός και εκτός Πάρου».
Άλλες δράσεις
«Το 2008 η ΕΟΔ Κυκλάδων συνυπόγραψε το Μνημόνιο Συνεργασίας του ΥΕΝ με την Ομοσπονδία Φουσκωτών Σκαφών, τις Αερολέσχες Αιγαίου και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εκπαιδευτών Κατάδυσης. Μέλος του Παραρτήματος συμμετείχε στη διασωστική ομάδα της ΕΟΔ, που έσπευσε στην Αϊτή στο μεγάλο σεισμό του 2010.
Τον Δεκέμβριο του 2010 πραγματοποιήθηκε ανθρωπιστική αποστολή στο Μπουρούντι της Αφρικής, σε συνεργασία με τους «ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ», μεταφέροντας παιδικό ιματισμό και φαρμακευτικό υλικό.
Το καλοκαίρι του 2005 η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου παραχώρησε στην ομάδα ένα φουσκωτό σκάφος, RESCUE 2, (Ολυμπιακών Ακινήτων 6,8μ). Το 2019, η Κεντρική Διοίκηση της ΕΟΔ παραχώρησε στο Παράρτημα ένα νέο σύγχρονο και άρτια εξοπλισμένο διασωστικό σκάφος (CHIARA), το οποίο αντικατέστησε το RESCUE 2.
Τον Ιούλιο του 2012, με το RESCUE 2, μεταφέρθηκαν βιβλία στο Αγαθονήσι για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης του σχολείου και το 2013 επαναλήφθηκε αποστολή για μεταφορά φαρμάκων ενώ οι γιατροί – μέλη της ομάδας εξέτασαν τους κατοίκους.
Το 2008, από την Κεντρική Διοίκηση της ΕΟΔ παραχωρήθηκε ένα μεταχειρισμένο ασθενοφόρο (μοντέλο του 1990), προσφορά του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού, το οποίο αντικαταστάθηκε το 2017, από ασθενοφόρο όχημα που παραχώρησε στο Παράρτημα η εταιρεία INTERAMERICAN.
Τα τελευταία χρόνια (2012 ως σήμερα), όταν δεν επαρκεί το προσωπικό του ΕΚΑΒ, πραγματοποιούνται διακομιδές ασθενών και τραυματιών με το ασθενοφόρο (615 ως σήμερα). Τα μέλη έχουν εκπαιδευτεί και εκπαιδεύονται συνεχώς σε Πρώτες Βοήθειες, με δικά τους έξοδα. Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται από εκπαιδευτές της Ελληνικής Εταιρείας Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας και ιατρούς του Κέντρου Υγείας Πάρου.
Πιστοποιημένοι, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (ERC), Εκπαιδευτές – μέλη της ομάδας εκπαιδεύουν τον πληθυσμό στην τεχνική της Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης με χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή, σε Πάρο, Αντίπαρο, Νάξο, Κέα, Σίφνο, Σέριφο. Τέλος, από χορηγία ιδιώτη, πρόσφατα αποκτήθηκε Πυροσβεστικό όχημα».