Στις 29-31 Ιανουαρίου 2025, η ΕΑΑΡ (Ευρωπαϊκή Ένωση για την Παραγωγή Ζώων) διοργανώνει στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, workshop για την εντομογενετική βελτίωση, εφαρμογή, αντίκτυπος), εστιάζοντας στις εφαρμογές της εντομοκαλλιέργειας.
Οι αντιδράσεις
Η βασική αντίδραση ήρθε από την πλευρά του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων και του τεχνικού συμβούλου του, Θωμά Μόσχου, που σε διαδικτυακή τοποθέτηση ανέφερε:
«Θεατές στον αφανισμό μας, λοιπόν, αφού προωθούν πλέον την παραγωγή τροφίμων από έντομα, περιθωριοποιώντας τη γεωργία και την κτηνοτροφία που στήριξαν για αιώνες τις τοπικές κοινωνίες και τη διατροφική επάρκεια.
Αυτό είναι το εναλλακτικό και πράσινο μέλλον που θέλουμε; Αντί να στηρίξουν τον Έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφο, επενδύουν σε εντομοκαλλιέργειες, όσο εμείς παλεύουμε με οικονομική και κλιματική κρίση. Ο χρόνος μέτρα αντίστροφα πλέον…».
Ακόμα, με αφορμή το workshop του Γεωπονικού Πανεπιστημίου για την εντομοκαλλιέργεια, η ευρωβουλευτής και επικεφαλής της Φωνής Λογικής, Αφροδίτη Λατινοπούλου, εξαπολύει πυρά κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, κατηγορώντας την ότι δεν ενισχύει τη ζωική και φυτική παραγωγή, και κάνει τα στραβά μάτια στην πολιτική της Ε.Ε.
Τι παράγουν από την εντομοκαλλιέργεια
Με τη χρήση εντόμων παράγονται, π.χ., άλευρα, που σε αρκετές χώρες χρησιμοποιούνται σε αρτοσκευάσματα, ζυμαρικά και μπάρες πρωτεΐνης, με επιχείρημα ότι είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και απαραίτητα αμινοξέα.
Επίσης, έντομα χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ζωοτροφών για την εκτροφή πουλερικών, ψαριών και άλλων ζώων, ενώ το καταναλωτικό κοινό μπορεί να μην είναι ενημερωμένο σχετικά.
Σε Αφρική, Νότια Αμερική, Ασία και Ωκεανία, πάντως, τα έντομα αποτελούν βασικό στοιχείο διατροφής. Προνύμφες, γρύλοι και ακρίδες, τερμίτες και μυρμήγκια, ως μέρος πιάτων ή ως σνακ, αποτελούν καταναλωτική συνήθεια πολλών λαών.
Στη γεωργία
Πέρα από την εντομοφαγία, τα έντομα αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ανθρώπινης δραστηριότητας, όχι μόνο ως μέρος της φυσικής ισορροπίας, αλλά και ως πολύτιμοι σύμμαχοι στην παραγωγή προϊόντων και την καταπολέμηση επιβλαβών οργανισμών στη γεωργία, εδώ και δεκάδες χιλιάδες χρόνια, με ολόκληρους παραγωγικούς κλάδους να βασίζονται σ’ αυτά.
Ένα από τα πιο γνωστά παραδείγματα είναι οι μέλισσες, οι οποίες παράγουν μέλι αλλά και άλλα προϊόντα με υψηλή διατροφική και εμπορική αξία.
Αξιοσημείωτη είναι και η συμβολή του μεταξοσκώληκα, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή φυσικού μεταξιού. Ο μεταξοσκώληκας εκτρέφεται εδώ και χιλιετίες, με την παραγωγή του μεταξιού να αποτελεί μία από τις πιο διαχρονικές και πολύτιμες βιομηχανίες, ιδιαίτερα στις ασιατικές χώρες.
Επίσης, στη γεωργία, τα ωφέλιμα έντομα, όπως οι πασχαλίτσες και τα παρασιτοειδή, χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση επιβλαβών οργανισμών, προσφέροντας μια φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική στα χημικά φυτοφάρμακα, κάτι που είδαμε και προσφάτως στην καταπολέμηση της σφήκας της καστανιάς με τη χρήση του παρασιτοειδούς εντόμου Torymus sinensis.
Πλεονεκτήματα της χρήσης ωφέλιμων εντόμων
Μείωση χρήσης φυτοφαρμάκων: Ο βιολογικός έλεγχος παρασίτων μειώνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Αύξηση παραγωγικότητας: Οι επικονιαστές βελτιώνουν τις αποδόσεις καλλιεργειών.
Υγεία του εδάφους: Ανακυκλωτές ενισχύουν τη γονιμότητα και τον αερισμό του εδάφους.
Βιοποικιλότητα: Η παρουσία ωφέλιμων εντόμων ενισχύει τα αγροοικοσυστήματα.
Τέλος, η εκτροφή και η αξιοποίηση εντόμων για την παραγωγή προϊόντων και την υποστήριξη της γεωργίας αποτελεί ένα βιώσιμο και οικολογικά ευνοϊκό μοντέλο. Ωστόσο, η διατροφή με κατανάλωση εντόμων είναι τελείως διαφορετικό θέμα, και η συζήτηση γύρω από αυτό αναμένεται να συνεχιστεί, και μάλιστα να είναι έντονη, από τη στιγμή που ήδη εταιρίες έχουν αρχίσει να ασχολούνται συστηματικά με τις συγκεκριμένες παραγωγές…
* Με πληροφορίες από την εφημερίδα «Έλληνας Αγρότης»