Αρχική Lifestyle Ένας πλήρης οδηγός για τις παραλίες της Πάρου

Ένας πλήρης οδηγός για τις παραλίες της Πάρου

18

Γαλάζιες Σημαίες απονέμονται κάθε χρόνο σε παραλίες της Πάρου όπως τα Λιβάδια, ο Λογαράς, η Μάρπησσα/Χρυσή Ακτή, η Πούντα και η Νέα Χρυσή Ακτή (Τσερδάκια). Οργανωμένες οι περισσότερες, με ψιλή άμμο και γαλαζοπράσινα νερά, βρίσκονται σε κοντινές μεταξύ τους αποστάσεις.

Οι κορυφαίες για τους οπαδούς του wind και kite surf χαρίζουν μοναδικές στιγμές όταν φυσούν οι βοριάδες (ενώ εμείς οι υπόλοιποι κρυβόμαστε για να γλιτώσουμε από την αμμοβολή).

Ακολουθεί αναλυτική περιγραφή για αυτές για να επιλέξετε ανάλογα με τα θέλω σας.

Κοντά στην Παροικιά

Αγία Ειρήνη. Όμορφη παραλία, δυτικά της Παροικιάς. Θα σας «ταξιδέψει» σε εξωτικούς προορισμούς χάρη στα φοινικόδεντρα που βρίσκονται δίπλα στην ακτή, και τους εντυπωσιακούς χρωματισμούς των νερών της.

Άγιος Φωκάς. Πλατιά και ήσυχη παραλία, με άμμο, αλλά ανοικτή στους ανέμους. Ακριβώς από πάνω της υπάρχει το Φανάρι -ένα παλιό πέτρινο κτίσμα με πηγάδι.

Καμίνια. Μεγάλη και αμμώδης παραλία, κοντά στο ακρωτήρι του Αγίου Φωκά, με βράχια για βουτιές. Βρίσκεται κοντά στην σπηλιά του Αρχίλοχου, και λέγεται πως στην παραλία καθόταν ο αρχαίος ποιητής και αναζητούσε έμπνευση.

Κριός. Πολυσύχναστη, μεγάλη και απάνεμη παραλία, βόρεια της Παροικιάς, με άμμο, πεντακάθαρα νερά και αρμυρίκια. Τριγύρω της βρίσκονται πολλά beach bars και εστιατόρια. Υπάρχει κάμπινγκ και υποδομές για οικογένειες.

Μαρτσέλο. Είναι η φυσική συνέχεια της παραλίας του Κριού. Σύμφωνα με την παράδοση είναι ευλογημένος τόπος γι’ αυτό και ανθίζουν κάθε άνοιξη τα λευκά κρίνα. Είναι πολυσύχναστη και οργανωμένη, με άμμο, διαυγή γαλαζοπράσινα νερά, beach bars, εστιατόρια.

Δελφίνι. Στην βόρεια πλευρά της Παροικιάς, με πεντακάθαρα νερά, κατάλληλη για οικογένειες.

Λιβάδια. Δυο συνεχόμενες παραλίες, οι δημοφιλέστερες και πιο πολυσύχναστες της Παροικιάς, που έχουν κερδίσει Γαλάζια Σημαία. Είναι πλήρως οργανωμένες, με ομπρέλες, ξαπλώστρες, γήπεδο beach volley, μαγαζιά και πολλά άλλα.

Παρασπόρος. Δημοφιλής στους νέους, με μεγάλη αμμουδιά, καθαρά νερά, ανοικτή όμως στον βοριά. Μεγάλο κομμάτι της είναι οργανωμένο με ομπρέλες-ξαπλώστρες, ωστόσο υπάρχει και ελεύθερο κομμάτι με σκιά από τα αρμυρίκια. Έχει ταβέρνες και beach bars.

Σουβλιά. Στα δυτικά της Παροικιάς, με άμμο και ρηχά νερά που την κάνουν κατάλληλη για τα παιδιά.

Κοντά στη Νάουσα

Ξιφαρά. Μέσα στον κόλπο της Νάουσας (3 χλμ.) με άμμο-βότσαλο και εύκολη πρόσβαση. Δεν έχει υποδομές.

Πιπέρια (Μικρό και Μεγάλο) Μέσα στον οικισμό της Νάουσας, είναι οι αγαπημένες παραλίες των κατοίκων της. Αν και τις χωρίζουν σε Μικρό και Μεγάλο Πιπέρι, πρόκειται για ενιαία παραλία, με άμμο και κρυστάλλινα νερά. Έχει εύκολη πρόσβαση και μαγαζιά κάθε είδους γύρω της.

Λάγγερη. Πολύ κοντά στη Νάουσα προς τα ΒΑ, γνωστή για τους ψηλούς αμμόλοφους, τους κέδρους και τα αρμυρίκια της. Έχει ψιλή λευκή άμμο, πεντακάθαρα νερά και δεν είναι οργανωμένη. Στα βράχια υπάρχουν λαξευμένα κανάλια, όμως κανείς δεν γνωρίζει σε τι χρησίμευαν. Την αγαπούν οι γυμνιστές.

Σάντα Μαρία. Μεγάλη αμμουδιά κοντά στη Λάγγερη, με κολπίσκους που έχουν ξανθιά άμμο και καθαρά νερά. Θα βρείτε πολλά οργανωμένα σημεία, με ομπρέλες, ξαπλώστρες, θαλάσσια σπορ, πολύ κόσμο -και κάποια πιο ήσυχα (αν προλάβετε).

Κολυμπήθρες. Η πιο εντυπωσιακή παραλία του νησιού, με φανταστικά βράχια σμιλεμένα από τον αέρα, τη θάλασσα και τον χρόνο. Η φυσική διάβρωση έχει δημιουργήσει κοιλότητες στα βράχια που γεμίζουν με θαλασσινό νερό. Υπάρχουν διαδοχικές παραλίες, με κρυστάλλινα νερά που γεμίζουν πάντα με κόσμο. Θα έρθετε οδικώς, ή με τα καραβάκια από τη Νάουσα.

ΑΪ Γιάννης Δέτης (Μοναστήρι). Στη δυτική πλευρά του κόλπου της Νάουσας, πήρε το όνομα της από το ομώνυμο μοναστήρι (βλ. αξιοθέατα). Είναι δημοφιλής στους νέους, αλλά και στις οικογένειες. Έχει άμμο, καθαρά ρηχά νερά, αρμυρίκια, beach bar, ομπρέλες-ξαπλώστρες. Προσφέρονται θαλάσσια σπορ. Θα έρθετε οδικώς, ή με καραβάκι από τη Νάουσα.

Άγιοι Ανάργυροι Στην ανατολική άκρη του οικισμού, αμμώδης παραλία με λιγοστά δέντρα για σκιά. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις οικογένειες.

Νέα Χρυσή Ακτή (Τσερδάκια) Γνωστή στους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ σε όλο τον κόσμο και βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία. Τα πανιά των windsurfers που πετάνε πάνω από τα πεντακάθαρα νερά της χάρη στον δυνατό άνεμο, γεμίζουν τον ορίζοντα όλο το καλοκαίρι. Υπάρχουν σχολές windsurfing, beach bars, καταστήματα. Βρίσκεται στα ΝΑ.

Πούντα. Βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία και το επίκεντρο της παραλιακής διασκέδασης, βρίσκεται στη δυτική ακτογραμμή. Διεθνώς γνωστή στους kite surfers, καθώς στο στενό ανάμεσα στην Πάρο και την Αντίπαρο πνέουν ισχυροί άνεμοι και μπορούν να επιδίδονται όλο το καλοκαίρι στο αγαπημένο τους σπορ. Όπως και στην απέναντι παραλία της Αντιπάρου. Στην παραλία δραστηριοποιούνται εταιρείες θαλασσίων σπορ. Από την Πούντα ξεκινάνε και τα πλοιάρια προς την Αντίπαρο.

Χρυσή Ακτή. Το μήκος της ξεπερνάει το ένα χιλιόμετρο. Όπως μαρτυράει και το όνομά της, έχει χρυσαφένια άμμο, πεντακάθαρα νερά και υποδειγματική οργάνωση σε υποδομές. Την αγαπούν οι windsurfers, υπάρχουν σχολές και είναι Βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία.

Γλυφάδες. Μια από τις αγαπημένες παραλίες των σέρφερ, στα Α, ανάμεσα στον Μώλο και τον Αμπελά. Οι κολυμβητές την αποφεύγουν, αφού είναι ανοικτή στα μελτέμια.

Δυτικά

Άγιος Νικόλαος. Απομονωμένη, ήσυχη και απάνεμη παραλία δίπλα στην Πούντα, με άμμο και ρηχά ζεστά νερά. Προσεγγίζεται από χωματόδρομο που ξεκινάει από την Πούντα.

Ανατολικά

Πίσω Λιβάδι. Η παραλία μέσα στον οικισμό έχει χρυσαφένια αμμουδιά και ρηχά πεντακάθαρα νερά που αγαπούν τα παιδιά. Το Πίσω Λιβάδι τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί τουριστικά και γεμίζει με κόσμο τα βράδια -το πρωί όμως είναι ήσυχο. Υπάρχει μαρίνα, παραλιακός πεζόδρομος, μαγαζιά, καφέ και πολύ καλά εστιατόρια γνωστά στο νησί. Από το λιμανάκι φεύγουν πλοιάρια για μονοήμερες εκδρομές προς άλλα νησιά των Κυκλάδων.

Λογαράς. Στη νότια άκρη του Πίσω Λιβαδιού, βραβεύεται τα τελευταία χρόνια με Γαλάζια Σημαία για την καθαριότητα και την οργάνωση της. Έχει ομπρέλες, ξαπλώστρες, θαλάσσια σπορ, beach bars και ταβέρνες επάνω στην αμμουδιά. Με ανοιχτόχρωμη άμμο, και βαθυγάλανα νερά, είναι ιδιαίτερα αγαπητή στους ψαροντουφεκάδες. Υπάρχουν υποδομές για οικογένειες.

Μώλος. Όλη η περιοχή είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000. Η παραλία έχει θέα στη Νάξο, είναι μεγάλη, αμμώδης, με πεντακάθαρα νερά και ιδανική για οικογένειες. Προστατευμένη από τους καιρούς, διαθέτει αρμυρίκια για σκιά. Έχει επίσης ντουζιέρες, μερικά γραφικά ταβερνάκια και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Καλόγερος. Νότια του Μώλου βρίσκεται η παραλία με την άγρια ομορφιά και το φυσικό spa. Κόψτε τις «φλούδες» αργίλου από τα χρωματιστά βράχια, μουλιάστε τις και απλώστε τις επάνω σας. Με το που στεγνώσετε βουτήξτε στο νερό και βγαίνοντας θα νιώσετε ανανεωμένοι.

Αμπελάς. Aμμουδιά με τα διαυγή νερά μπροστά στο ομώνυμο ψαροχώρι, στα ΒΑ είναι προστατευμένη από τους καιρούς, γι’ αυτό και οι ψαράδες είχαν εκεί αραξοβόλι. Έχει εξελιχθεί σε κοσμικό προορισμό, με γνωστά στο νησί beach bars και all day εστιατόρια.

Δρυός. Μια από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού στα ΝΑ, με τρεχούμενα νερά, πλούσια βλάστηση, βαθυγάλανη θάλασσα, ψιλό βότσαλο και άμμο. Είναι απάνεμη και δεν διαθέτει οργάνωση. Τα βράχια με τις βαθιές αυλακώσεις χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα για την ανέλκυση πλοίων. Γύρω της υπάρχουν εστιατόρια, ψαροταβέρνες, καταλύματα κ.α.

Λωλαντώνης Πολύ κοντά στην παραλία Δρυός, με ωραία νερά, άμμο και αρμυρίκια. Υπάρχουν ταβέρνες.

Νότια

Φάραγγας. Βρίσκεται στην αγκαλιά ενός κόλπου με σμαραγδένια νερά, είναι απάνεμη και μια από τις ομορφότερες του νησιού. Έχει ομπρέλες- ξαπλώστρες, beach bars, ταβέρνες και προσφέρονται θαλάσσια σπορ.

Αλυκή. Μπροστά στον ομώνυμο οικισμό, στα ΝΔ. Απάνεμη με άμμο, πεντακάθαρα νερά και σκιά από τα αρμυρίκια που φτάνουν μέχρι το νερό. Γύρω της υπάρχουν ταβέρνες. Είναι ιδανική για οικογένειες και υπάρχουν πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια, παιδική χαρά, γήπεδο beach volley, ποδοσφαίρου και μπάσκετ.

Πίσω Αλυκή. Όμορφη παραλία με αρμυρίκια για σκιά, κατάλληλη για οικογένειες.

ΠΗΓΗ: travel.gr

deya-parou

criosparos

bluestarferries

goldenstarferries

jmconstructions